Overal luizencontrole op landelijke Luizendag

| 5 maart 2013

In heel Nederland worden morgen op basisscholen kinderhoofden uitgekamd op zoek naar hoofdluis: het is Luizendag. “De Luizendag is een ludieke manier om ouders en kinderen te herinneren aan het belang van kammen. Als iedereen meewerkt, is er morgen geen luis meer te vinden”, zegt Ingrid Ligthart, voorzitter van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis dat Luizendag vier jaar geleden in het leven riep.

Massaal kammen

Luizenmoeders pluizen het haar van de kinderen tijdens de luizencontrole. Foto: RIVM

Basisscholen die zich hebben opgegeven voor Luizendag hebben gerichte informatie ontvangen voor ouders en kinderen. Ouders zijn hierin gevraagd om op 5 maart, vandaag dus, de haren van hun kinderen te kammen, om te zien of er hoofdluis of neten inzitten. Morgen, op luizendag zelf, worden de kinderen op school gecontroleerd door luizenmoeders.

Hoofdluis is nog steeds in groten getale aanwezig op de hoofdhuid van kinderen op de basisschool. Door regelmatig kammen wordt verspreiding van deze vervelende parasiet voorkomen. Het LSH, een onafhankelijke vereniging, wil met de Luizendag alle ouders en verzorgers bewust maken van de noodzaak om de haren van hun kinderen regelmatig te controleren op luizen en neetjes.

Wat te doen tegen hoofdluis:

Foto: RIVM

  • elke week alle gezinsleden controleren op hoofdluis: kam het haar uit boven een stuk wit papier, bijvoorbeeld een stuk keukenrol
  • bij hoofdluis: het natte haar systematisch doorkammen gedurende tien minuten (het gebruik van crèmespoeling maakt kammen makkelijker); eventueel aanvullend een anti-luizenmiddel gebruiken
  • de kam na gebruik grondig schoonmaken met water en zeep
  • melden dat je kind luis heeft op school, bso en sportvereniging

Bekijk hier het volledige advies van het RIVM

Lees ook het artikel Hoofdluis, je krijgt er de kriebels van en de column Kammen

Beeld: RIVM

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Nieuws

Reageren niet mogelijk.