Lang niet alle kinderen krijgen zakgeld

| 22 augustus 2013 | Reacties (0)

Eén op de vijf 10-jarigen in Nederland krijgt geen zakgeld. Dat blijkt uit onderzoek van Nibud in samenwerking met de ING. Ouders vinden dat hun kind geen zakgeld nodig heeft omdat zij alles voor hun kind betalen, of ze geven aan dat hun kind nog helemaal niet met geld bezig is. Het Nibud noemt het onverstandig om geen zakgeld te geven, omdat kinderen van zakgeld leren omgaan met geld.

Helft vijfjarigen krijgt 50 cent zakgeld

Tegenover de kinderen die geen zakgeld krijgen staat een grote groep 5-jarigen die juist al wel zakgeld krijgt. Bijna de helft van de 5-jarigen krijgt al zakgeld, meestal 50 cent per week. Het Nibud is verrast over dit hoge percentage kleuters dat al zakgeld krijgt. Het instituut adviseert om rond 6jaar met zakgeld te beginnen, omdat kinderen in groep 3 leren rekenen. Volgens het instituut kunnen ouders echter niet te vroeg beginnen met zakgeld geven.

Nibud: kind leert van zakgeld

Het Nibud vindt dat in principe ieder kind zakgeld nodig heeft, omdat het daarmee leert omgaan met geld. Eén op de zes tienplussers is nog op geen enkele manier met geld bezig. Ze spelen niet met geld, tellen hun geld niet en vinden het niet leuk om zelf iets te kopen. Dit gebeurt met name bij kinderen die geen zakgeld krijgen. Maar liefst 13% van de tienplussers denkt dat geld onbeperkt uit de geldautomaat komt.

Helft heeft eigen bankrekening en 7% van de kinderen pint

Uit het Nibud-kinderonderzoek blijkt verder dat 47% van basisschoolleerlingen een eigen bankrekening heeft. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe vaker ze dat hebben. Van de kinderen van 10 jaar en ouder heeft 63% een eigen bankrekening, een kwart heeft een pinpas en 15% pint weleens. Het Nibud stelt dat kinderen vanaf hun twaalfde in staat moeten zijn te leren pinnen. Wel vindt het Nibud belangrijk dat kinderen al eerder leren omgaan met digitaal geld en zou het Nibud graag zien dat meer kinderen van 10 jaar en ouder een eigen bankrekening hebben. Bovendien zou het leerzaam zijn als kinderen ook zelf hun bankrekening en afschrijvingen (leren) bekijken, nu doet 60% van de kinderen met een bankrekening dat niet.

Hoeveel zakgeld krijgt een 5- tot 12-jarige?

Leeftijd Zakgeld (per week)
5 jaar € 0,50
6 jaar € 1,- tot € 2,-
7 jaar € 1,- tot € 2,-
8 jaar € 1,20- tot € 2,-
9 jaar € 1,20- tot € 2,-
10 jaar € 1,70- tot € 2,-
11 jaar € 2,- tot  € 2,50
12 jaar € 3,- tot € 4,60

Meerderheid tienplussers heeft mobiele telefoon

Meer dan de helft van de tienplussers (64%) heeft een mobiele telefoon heeft, zo blijkt uit het Nibud-onderzoek. De kosten daarvan worden voornamelijk door de ouders betaald. De meeste 10- en 11- jarigen zijn zo’n 5 euro per maand kwijt aan telefoonkosten. Driekwart van de ouders hebben met hun kind afgesproken wat het wel en niet met de telefoon mag doen.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Praktische zaken, Thuis

Schrijf een reactie