Lange kinderen zijn veel vaker te zwaar

| 27 januari 2014 | Reacties (0)

Lange kinderen tussen 5 en 14/15 jaar zijn veel vaker te dik dan hun kortere leeftijdsgenoten. Bij lange meisjes tussen de 5 en 14 jaar en bij lange jongens tussen de 5 en 15 jaar komt overgewicht ongeveer vier keer vaker voor ten opzichte van korte kinderen.

Zowel lange als korte kinderen die te zwaar zijn lopen een veel hoger risico op overgewicht als volwassene dan kinderen met een gezond gewicht. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Loughborough University, dat onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift PloS One is gepubliceerd.

Meer gezondheidsrisico’s

kindovergewicht
In 2009 had van de kinderen tussen 5 en 15 jaar 27% van de lange meisjes en 24% van de lange jongens overgewicht, terwijl dit slechts 7% bij korte meisjes en 6% bij korte jongens was. Kinderen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s. In de verklaring waarom langere kinderen veel vaker te dik zijn, spelen voeding en genen zeer waarschijnlijk een rol.

Niet eerder is een publicatie verschenen waarbij de prevalentiecijfers voor overgewicht worden weergegeven naar lengte. Deze prevalentiecijfers, waarin wordt aangegeven hoe vaak overgewicht voorkomt, maken onderdeel uit van de landelijke groeistudies die TNO sinds 1955 regelmatig uitvoert.

Is mijn kind te zwaar?

Is mijn kind te zwaar? Groeit mijn kind wel goed? Voor ouders die met dit soort vragen rondlopen heeft TNO twee hulpmiddelen ontwikkeld. De Groeicalculator geeft je inzicht in de groei, met de (gratis) smartphone app iGrow kun je als ouder zien of je kind (tot 10 jaar) overgewicht heeft.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Ontwikkeling, Web & app

Schrijf een reactie