Leer de landen van Europa met een bordspel

| 17 december 2013

Topografie leren kan een hele opgave zijn. Voor kinderen die de landen van Europa moeten leren, biedt een nieuw bordspel van Haba de mogelijkheid om op een speelse wijze met topografie bezig te zijn. Als gezelschapsspel is ‘Landen van Europa’ echter minder geslaagd.

Landen van Europa: spelenderwijs topografie leren

Landen van Europa: spelenderwijs topografie leren

Landen van Europa van Haba is een kennisspel voor twee tot vier spelers. Het spel duurt ongeveer een kwartier. De spelers krijgen aanwijzingen over een bepaald land. Hoe minder aanwijzingen je nodig hebt om te achterhalen om welk land het gaat, hoe beter je scoort in het spel. De aanwijzingen betreffen de topografie van Europa, Europese hoofdsteden en de vlaggen van de verschillende landen. Voor het spelelement kunnen spelers onder andere elkaars punten afsnoepen.

Leuk leerspel

Als leerspel is Landen van Europa een leuke variant op andere manieren van topografie leren. Het is mogelijk om te spelen met een eigen selectie van de landen, wat ideaal is als je kind een bepaald deel van Europa moet leren. Het speelbord toont een blinde kaart van Europa, waarop de landen kriskras door elkaar genummerd staan. Deze manier van nummering voorkomt dat je landen op volgorde aan hun nummers gaat herkennen, in plaats van de naam goed tot je nemen. Bij het spelen is het minder plezierig, want het is een heel gezoek naar de juiste nummertjes. Daarnaast is het bord (met de kaart) vrij klein: ideaal voor op een schooltafeltje, maar het maakt de vormgeving wel wat minder duidelijk.

Ondanks een paar toegevoegde spelelementen is dit voor alles een kennisspel. Echt spannend wil het niet worden. Wanneer het spel met zijn tweeën wordt gespeeld, valt het spelelement bijna helemaal weg. Speel je dit spel om ervan te leren, dan is dat geen probleem. Ben je op zoek naar een gezellig spel om met je gezin te spelen, dan kun je beter een ander spel uitkiezen.

Landen van Europa2Landen van Europa heeft een winkeladviesprijs van € 17,95 en is verkrijgbaar in de betere speelgoedwinkels. Je kunt het ook bestellen in onze Thuisinonderwijs-webshop: klik hier

Beeld: Haba

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Aardrijkskunde, Groep 7-8, Thuis

Reageren niet mogelijk.