Lego maakt oefenen met rekenen leuker

| 14 november 2014 | Reacties (0)

Wat doe je als je kind wel wat extra oefening kan gebruiken met rekenen? Ga je op zoek naar werkbladen vol plus- en minsommen? Laat je je kind oefenen op een website of via een online oefenprogramma? Probeer het ook eens op een andere manier: met Lego!

Lego is niet alleen leuk om mee te bouwen en om ruimtelijk inzicht te ontwikkelen, maar is ook zeer geschikt om je kind te leren rekenen. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, breuken en tafels worden op een leuke manier inzichtelijk door Lego-blokjes te gebruiken.

Plussommen oefenen met Lego

optellen lego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In feite zijn het gewone plussommen die op deze foto staan. Maar het ziet er toch net een stuk leuker uit. (groep 3 en 4)

Breuken leren met Lego

Breuken leren met lego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook breuken leren kan met Lego, zoals deze foto laat zien. Het is weer eens wat anders dan het voorbeeld van de pizzapunten. Bovendien kan je kind gelijk oefenen met Lego-blokjes (breuken optellen en aftrekken), waardoor het zal ontdekken dat rekenen met breuken minder moeilijk (én leuker) is dan gedacht. (groep 5 en 6)

Tafels leren met Lego

Bij het aanleren van de tafels, waarmee in groep 4 wordt begonnen, staat inzicht op de eerste plaats, stampen komt later. Kinderen moeten eerst doorhebben wat er eigenlijk gebeurt in tafelsommen. Tafelsommen is herhaald optellen met steeds dezelfde hoeveelheid: 3 x 8 is het zelfde als 8 + 8 + 8. Lego-blokjes in verschillende maten zijn perfect oefenmateriaal om dit inzichtelijk te maken. (groep 4 en 5)

En meer!

Er zijn nog veel meer manieren om Lego te gebruiken om te oefenen met rekenen. Denk maar eens aan oppervlakte of inhoud berekenen (eerst bouwen, dan tellen, dan uitleggen hoe je het berekent), laten zien wat symmetrie betekent, deelsommen oefenen, enzovoort. Blijf niet eindeloos oefenen, maar houd het kort en laat je kind dan weer lekker vrij spelen met Lego. Tijdens het bouwen komt je kind het geleerde spelenderwijs vanzelf weer tegen.

Beeld: Pinterest

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Groep 3-4, Groep 5-6, Rekenen

Schrijf een reactie