Leren fietsen zonder zijwieltjes

| 15 augustus 2016 | Reacties (1)

Leren fietsen zonder zijwieltjes – het ene kind kan het al met amper drie jaar, de ander durft het met zeven jaar nog niet aan. Gemiddeld kan een kleuter rond zijn of haar vijfde verjaardag zonder zijwieltjes fietsen. Karakter en aanleg spelen een belangrijke rol, maar er zijn wel degelijk manieren om je kind een handje te helpen. Met deze tips en trucs fietst je kind zó weg. De beste methode om kinderen te leren fietsen? Geef ze een loopfiets!

Wanneer kan een kleuter leren fietsen zonder zijwieltjes?

Dé leeftijd waarop een kind zonder zijwieltjes kan leren fietsen bestaat niet. De onderlinge verschillen tussen kinderen zijn groot. Wel kan in zijn algemeenheid gesteld worden dat een kleuter pas kan leren fietsen zonder zijwieltjes als aan een aantal basisvoorwaarden wordt voldaan.

Leren fietsen zonder zijwieltjes heeft alleen kans van slagen indien:

 • je kind gemotiveerd is
 • je kind er motorisch aan toe is
 • je kind voldoende zelfvertrouwen heeft
 • je kind goed bij de trappers kan én de voeten op de grond kan zetten
 • je kind genoeg kracht heeft om de trappers rond te draaien
 • je kind over voldoende evenwichtsgevoel beschikt
 • je zelf rustig en geduldig genoeg bent om je kind te helpen

Bedenk: forceren heeft geen enkele zin en werkt eerder averechts

Hoe leer je je kind fietsen zonder zijwieltjes?

Een enkeling daargelaten die het in één keer doorheeft, hebben de meeste kinderen wat hulp nodig van een ouder om het fietsen onder de knie te krijgen. Sommige kinderen hebben aan een paar minuten genoeg, anderen moeten intensiever oefenen om voldoende evenwichtsgevoel en zelfvertrouwen op te bouwen om zonder zijwieltjes te kunnen fietsen. En bovenal om: om zonder zijwieltjes te dúrven fietsen. De meeste trucs die ouders noemen, hebben dan ook betrekking op dat durven.

Tip 1: Oefenen ‘met zonder’ zijwieltjes

In de kindertaal is het begrip ‘met zonder’ synoniem aan ‘zonder’. Toch schuilt in deze kinderlijke uitdrukking een fantastische tip. Laat je kind letterlijk met zonder zijwieltjes fietsen: stel – zonder dat je dit je kind vertelt – de zijwieltjes van het fietsje wat hoger af, zodat je kind niet voortdurend steun heeft van de zijwieltjes. Het leert zo ongemerkt de balans te bewaren.

Gaat dit goed, stel de zijwieltjes dan steeds wat hoger af. Net zolang tot ze ongebruikt boven het wegdek zweven. Dit is het moment om je kind te vertellen wat je hebt gedaan. Als het zich realiseert dat het eigenlijk al gewoon kan fietsen, zal het vol trots afscheid nemen van de zijwieltjes.

In het begin zal je je kind vast moeten houden bij het leren fiesten. Iedere volwassene die wel eens een kleuter op een kleuterfietsje heeft begeleid weet wat dat inhoudt: een zere rug van het kromlopen met een hand onder het zadel of aan de bagagedrager. Om dit te voorkomen zijn er drie hulpmiddelen:

 • Knoop een lange das of sjaal om het middel van het kind of onder zijn armen en houdt die vast met de uiteinden in je hand. Dit voelt voor je kind stevig aan, zeker als hij dreigt te vallen. Gratis en altijd bij de hand.
 • De Agu BikyBiky: een speciaal voor dit doel ontwikkeld vestje met een handvat op de rug. Dit kan je als ouder vasthouden om je kind te helpen zijn evenwicht te vinden terwijl je zelf rechtop blijft lopen. De BikyBiky is zo sterk dat je er een kind van vijftig kilo mee op kunt tillen aan het handvat. De BikyBiky kost € 19,95 en is te koop via www.bikybiky.com of in de fietsenwinkel. Gezien de prijs is aanschaf vooral te overwegen voor ouders met meerdere kinderen die nog moeten leren fietsen. In de meeste gevallen zul je immers slechts een paar keer met je kind langs de weg hoeven te draven voordat hij het fietsen onder de knie heeft.
 • Fietsbalancetrainer

  De Fiets Balans Trainer, een stang die gemakkelijk wordt gemonteerd op de bagagedrager van de fiets.  Als ouder kun je, zonder te bukken of krom te lopen, naast je fietsende kind meelopen en het geheel in balans houden. Je kind merkt hier weinig van en krijgt vertrouwen in zijn eigen fietsvaartdigheid. Volgens de fabrikant volstaat 3 x 45 minuten oefenen met de Fiets Balans Trainer om een kind zonder zijwieltjes in evenwicht in een rechte lijn te leren rijden (dooroefenen is dan nog nodig). Die 3 x 45 minuten kosten je dan wel 25 euro, want dat is de aanschafprijs van deze duwstang, die te koop is in de fietsenwinkel. Tip: kijk eerst even op Marktplaats, waar de vaak balanstrainers worden aangeboden.

Tip 2: Stiekem loslaten

Waren de hulpmiddelen hierboven nog vooral gericht op het vasthouden van je kind tijdens het leren fietsen, deze tip gaat juist over het tegenovergestelde: loslaten. Of preciezer: stiekem loslaten. Angst is vaak de grootste tegenstander bij het leren fietsen. Veel kinderen blijven daarom krampachtig ‘eisen’ dat ze worden vastgehouden en opgevangen, terwijl ze het eigenlijk wel zonder af kunnen. Het ontbreekt hen alleen nog aan zelfvertrouwen.

Ga aan de achterkant van de fiets lopen, zodat je kind niet precies ziet wat je doet. Houd de bagagedrager vast bij het wegrijden, ren mee en blijf zeggen dat je de fiets vasthoudt. Maar laat af en toe de fiets gewoon los en doe dit steeds langer. Lukt dit, laat je kind dan van je weg fietsen en zelf ontdekken dat hij het kan.

Tip 3: Gebruik een kleiner fietsje

Zorg voor een goed passende fiets, is het advies van fietsenhandelaren. In zijn algemeenheid is dat ook zo en vaak wil je zelf ook dat je kind naar een grotere fiets gaat zodra dit kan (hoe groter de wielen, hoe meer tempo je kind immers kan maken).

Voor kinderen die moeite hebben met leren fietsen zonder zijwieltjes geldt echter een heel ander advies: gebruik een klein fietsje. Hoe kleiner hoe beter. Dat scheelt echt enorm. Heeft je kind al de kleinste maat fiets? Monteer dan een zogeheten ‘verlaagd zadel’: hierdoor komt je kind een paar centimeter lager te zitten dan op een regulier zadel. Net die centimeters kunnen het verschil maken.

Tip 4, de ultieme tip: Koop een loopfiets

LoopfietsZe zijn er echt, kinderen die zó wegfietsen zonder zijwieltjes. Zonder oefenen, zonder angst, gewoon huppakee. Natuurtalentjes? Welnee, het best bewaarde geheim van leren fietsen is de loopfiets.

Al met een jaar of twee kunnen peutertjes uit de voeten op een loopfiets (een fiets zonder trappers). Eerst nog stapje voor stapje, later met steeds meer tempo. Evenwichtsgevoel, het balanceren op twee wielen dat zo essentieel is voor fietsen zonder zijwieltjes, komt spelenderwijs. Uit balans? Corrigeren met een voetje aan de vloer en je staat weer stabiel.

Doordat die twee vaardigheden (balanceren en corrigeren) ‘in het systeem’ van je peuter of kleuter zitten, ervaart die het fietsen niet als iets engs of moeilijks, maar als een logische bezigheid. Door de populariteit van de loopfiets (ook gewoon heel leuk speelgoed!) zie je steeds vaker peuters van drie die na een loopfiets probleemloos overstappen op een fietsje zonder zijwieltjes.

Kinderen die hebben leren fietsen na een loopfiets hebben vaak nog jaren een balansvoorsprong op kinderen die het zonder loopfiets hebben geleerd. Ze zijn stabieler bij het op- en afstappen, hebben minder moeite met een fiets die aan de hoge kant is en zijn niet bang om het stuur met één hand (of twee…) los te laten om richting aan te geven.

 

Beeld: BikyBiky, Fietsbalancetrainer, Bol.com

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Ontwikkeling, Thuis

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. sandra schreef:

  Het verlaagde zadel, waar koop je die? Google geeft nul resultaten…

Schrijf een reactie