Leren lezen in groep 3: appeltje-eitje

| 29 oktober 2014 | Reacties (2)

“Papa, zal ik je dit boekje voorlezen?” Ik keek Joshua verbaast aan. Ging hij mij nu echt voorlezen of wist hij een paar letters? “Natuurlijk mag je mij voorlezen”, zei ik tegen hem. Een paar minuten later had Joshua zijn eerste boekje aan mij voorgelezen. Trots keek ik hem aan en gaf ik hem een high-five.

Na het voorlezen voelde ik mij wel een beetje dom. Nee, ik begreep de clou van het verhaal. Het kwam door de introductie-avond van groep 3, die in de tweede week van het schooljaar had plaatsgevonden. Tijdens deze avond werden het lesmateriaal en de leermethode aan de ouders uitgelegd. Ik was onder de indruk van verschillende soorten manieren die ze gebruiken om de kinderen te leren lezen. Alleen bij het horen dat de kinderen voor de herfstvakantie zouden kunnen lezen, kon ik een sarcastisch lachje niet onderdrukken. Knappe juffrouw die mijn Joshua in anderhalve maand kon transformeren van een jongen die nog geen letter kan lezen tot een adequate lezer.

Columnist Chan Kerste is 34 jaar en vader van twee mooie en ondeugende jongens van 4 en 5 jaar oud. Hij werkt als freelance informatie analist in IT wereld. Sinds 2013 schrijft Chan over het leven als papa (op zijn website www.papatje.nl).

Columnist Chan Kerste is 34 jaar en vader van twee mooie en ondeugende jongens van 4 en 5 jaar oud. Hij werkt als freelance informatie analist in IT wereld. Sinds 2013 schrijft Chan over het leven als papa (op zijn website www.papatje.nl).

Blijkbaar ging het nog sneller. Na twee weken in groep 3 las hij mij al voor! En het blijft nu al niet meer bij het lezen van Mis vis of Raar saar, raar. Zo zaten we gisteren aan tafel ons bakje vla te eten. Opeens zag ik Joshua aandachtig naar de achterkant van het vla pak kijken. Zei hij ineens: “Papa zullen we zoek de 10 verschillen samen spelen?” Ik zei heel droog: “Ja, dat doen we als we ons bakje leeg hebben gegeten.” Een paar tellen later viel het kwartje, hoe kon hij dat nu lezen? Dat spel hadden we namelijk nog nooit gespeeld! Voor iemand die de hele zomervakantie niet naar groep 3 wilde en zeker niet wilde lezen, heeft hij er veel plezier in.

Dat plezier in lezen heeft hij in ieder geval niet van mij. De woorden ‘lezen’ en ‘boek’ stonden bij mij jaren op de zwarte lijst. Ik moest namelijk iedere drie weken met mijn rode rugzak tot de nok toe gevuld met die zware ondingen van en naar de bibliotheek lopen. In die tas zaten 15 boeken, 5 voor mijn broer, 5 voor mijn zusje en ook nog eens 5 voor mij. Het merendeel van de boeken waren leesboeken, de stripboeken mochten alleen als bonusboek. Stripboeken trok ik nog wel, maar die leesboeken echt niet! Tot mijn 18de heb ik daarom het minimale aantal boeken gelezen, alleen die voor mijn boekenlijst. Pas op mijn 18de heb ik het plezier in lezen teruggevonden. Dankzij een weddenschap. Als ik binnen een week de Ontdekking van hemel van Harry Mulisch uithad, kreeg ik een kratje bier. Toen bleek lezen toch wel leuk te zijn.

Ik push Joshua dan ook niet te veel om te lezen. Hij moet vooral het plezier in lezen houden. Als je plezier hebt, dan gaat het altijd makkelijker en beter. Om het plezier te stimuleren wil ik binnenkort een abonnement nemen op de Donald Duck. Iets waar Joshua naar uit kijkt. Oké, ik misschien nog wel meer!

Beeld: Chan Kerste

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Columns

Reacties (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Elli Witteman schreef:

    Hoi Chan,
    Wat gaaf dat je zoon al zo goed leest.
    Ik heb weer genoten van je blog.

  2. redactie schreef:

    Wat gaat snel hè, dat leren lezen. Ken je trouwens de Donald Duck Junior? Die is speciaal voor beginnende lezers zoals jouw zoontje. De letters zijn iets groter, de tekstjes zijn wat makkelijk en toch is het wel een ‘echte’ Donald Duck. Zeker het overwegen waard: http://www.donaldduckjunior.nl

Schrijf een reactie