Leren lezen in groep 3: zó help je je kind

| 8 september 2014 | Reacties (0)

Aan het einde van groep 2 keken ze er zo naar uit: na de zomervakantie kwamen ze in groep 3 en zouden ze leren lezen! Maar wat ís het spannend. Want leren lezen, is dat niet heel erg moeilijk? Kan ik dat wel? En is er nog wel tijd over om te spelen?

Woordkaarten maan-roos-vis

Foto: Nationale Beeldbank/Klara Scheuder

Het leren lezen is voor kinderen ontzettend spannend. Het is toch waar het allemaal om draait in groep 3. Het tempo zit er al aan het begin van het schooljaar goed in; aan het einde van groep 3 moeten de kinderen alle letters (klanken) kennen en moeten ze al lekker vlot kunnen lezen. Je kunt je dus wellicht voorstellen dat de druk hoog is, zowel voor de kinderen als voor de leerkracht.

Als ouder kan je je kind goed helpen

Veel kinderen kunnen de snelheid van het leren van de letters prima aan; het gaat ze voor de wind en voordat je het weet lezen ze hele verhalen. Maar hoe zit het dan als het even niet zo lekker gaat met het leren lezen? Ouders kunnen prima helpen om het leren lezen te stimuleren en bevorderen.

Een prettige manier van lezen die ook thuis goed te doen is, is om meerdere keren dezelfde tekst te lezen; voor – koor – zelf. Bij deze manier van lezen wordt er hardop gelezen. De eerste keren lees je de tekst voor. Het kind zit naast je en wijst de woorden aan die jij leest. Vervolgens wordt de tekst gezamenlijk gelezen (koor). Jij geeft hierbij het tempo aan. Het is hierbij van belang om een normale snelheid aan te houden. Het samenlezen doe je ook een aantal keren. Als laatste laat je je kind alleen lezen. Omdat dezelfde tekst meerdere keren gelezen wordt, staat herhaling bij deze manier van lezen centraal.

Tips bij het oefenen met lezen *

  • Vraag eens na bij de leerkracht van jouw kind welke letters je zoon of dochter al heeft gehad. Misschien heeft de school wel een boekje op het juiste niveau dat je mag lenen om thuis met je kind te gaan oefenen. Vraag met regelmaat om een nieuw boek, je kind leert op school steeds meer bij.
  • Begin zoveel mogelijk op een vast tijdstip, dit geeft duidelijkheid voor je kind. Probeer dagelijks maximaal 15 minuten te lezen. Het is effectiever om dagelijks kortstondig te lezen dan eens in de week een uur lang.
  • Laat je kind niet worstelen met een moeilijk woord. Zeg het woord voor en laat je kind het woord nogmaals lezen.
  • Om het voor je kind zo leuk mogelijk te houden sluit je het lezen positief af. Dit kan bijvoorbeeld door je kind voor te lezen. Kinderen kunnen intens genieten van een verhaal en van de aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen.

* bron: www.veiliglerenlezen.nl – artikel “ik wil mijn kind thuis helpen met lezen” van Ed Koekebacker

Naar de bibliotheek

Een belangrijke manier om je kind voor boeken te laten interesseren, is om samen boeken uit te gaan zoeken in de bibliotheek. Een lidmaatschap bij de bibliotheek voor een kind tot en met 17 jaar is kosteloos. Neem je kind mee naar de bibliotheek en zoek samen een paar boekjes uit. Je kind zal meer interesse tonen in de boeken die hij zelf heeft uitgezocht.

Meer weten over leren lezen? Zie ook:

 

 

Over de auteur: Nienke Geessinck (1978) uit Eibergen (Gelderland) heeft negen jaar ervaring als groepsleerkracht in het basisonderwijs. In april 2012 is ze voor zichzelf begonnen met Koppie Koppie. Koppie Koppie geeft bijles en huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool. Nienke is te volgen op Twitter en Facebook.

 

 

 

 

 

 

Beeld: Nationale Beeldbank/ Klara Schreuder, Nienke Geessinck

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Groep 3-4, Lezen, Taal, Thuis

Schrijf een reactie