Leren programmeren met Donald Duck

| 30 april 2014 | Reacties (1)

Abonnees van de Donald Duck ontvangen morgen een speciale bijlage, de DigiDuck. Deze speciale Donald Duck-editie staat helemaal in het teken van (leren) programmeren.

DigiDuck download

Klik op de afbeelding om de DigiDuck gratis te downloaden.

Het eerste exemplaar van de DigiDuck is gisteren overhandigd aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De minister hoopt dat de speciale uitgave meer kinderen enthousiast maakt voor techniek: De DigiDuck nodigt kinderen uit tot nieuwsgierigheid, tot doordenken en doorvragen. Om samen met elkaar of met hun ouders aan de hand van het verhaal te praten over hoe dingen werken. Dat zijn vaardigheden die kinderen goed kunnen gebruiken in de 21e eeuw.

Programmeerles op de basisschool

In diverse landen is er op op de basisschool aandacht voor programmeren. In Zweden kunnen kinderen al programmeerles krijgen, al is dat niet verplicht. In Engeland krijgt programmeren volgend schooljaar wel een vaste plek in het lesprogramma; Groot-Brittannië is daarmee het eerste land ter wereld waar kinderen vanaf hun vijfde tot het einde van de middelbare school moeten leren programmeren. Ook in Nederland moet het onderwijs hier meer aandacht aan besteden, vinden de initiatiefnemers van de DigiDuck. Deze speciale Donald Duck laat Nederlandse kinderen op een speelse manier met ‘programmeren’ kennismaken.

Tekort aan goede ict’ers

Het bedrijfsleven heeft een tekort aan goede ict’ers. Recent onderzoek toont aan dat Europa in 2015 kampt met meer dan een half miljoen onvervulde vacatures voor IT-professionals. Dat ligt voor een groot deel aan een gebrek aan jongeren met technische vaardigheden. Ze worden onvoldoende opgeleid. De vraag naar programmeurs zal in de toekomst verder toenemen.

Thuis programmeren met kinderen

Wil je je kind(eren) enthousiast maken voor programmeren? Een goede 1e stap is het downloaden van de DigiDuck. Een ander initiatief uit de koker van Kennisnet en Mijn Kind Online is het gratis lespakket Codekinderen. Het geeft leerlingen van groep 3 t/m 8 de kans om hun digitale talenten te ontdekken. Op WatNou? Internet lees je met welke apps je kunt leren programmeren, net als in de folder 86 creatieve apps en sites. Daarin staan veel tips om de digitale creativiteit bij kinderen te stimuleren. Docenten of mediacoaches die hun leerlingen willen leren programmeren, kunnen eind mei meedoen aan de MOOC Ontluikend Programmeren.

Bron: Kennisnet

De DigiDuck is een initiatief van Donald Duck Weekblad/SanomaKennisnet,Digivaardig & DigiveiligKPNMicrosoft en SIDN.

Beeld: Donald Duck/Kennisnet

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Nieuws, Web & app

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Peter schreef:

    Ook heel geschikt om het programmeren te leren is de site http://www.mystery-island.nl Je kunt hier vrij simpel je eigen avonturen programmeren die daarna door vriendjes en vriendinnetjes zijn te spelen. Ik schat in dat het geschikt is voor groep 7/8.

Schrijf een reactie