Les in vreemde talen start relatief laat

| 25 juni 2012

Nederlandse kinderen beginnen relatief laat met het leren van vreemde talen. De meeste leerlingen krijgen Engels vanaf groep 7 van de basisschool. In de meeste landen start het vreemdetalenonderwijs al eerder. Ondanks de vrij late start bereiken Nederlandse leerlingen een hoger eindniveau dan kinderen in andere landen.

Dit blijkt uit het European Survey on Language Competences, een internationaal onderzoek naar de vaardigheid van leerlingen in vreemde talen in 16 Europese landen en taalgemeenschappen, voor Nederland uitgevoerd door Cito. In elk deelnemend land zijn de twee meest onderwezen vreemde talen getoetst. In Nederland zijn dit Engels en Duits. Het is de eerste keer dat dit onderzoek is uitgevoerd.

Engels spreken tijdens de les

Nederland blijft in vergelijking met andere landen achter met het gebruik van de vreemde taal in de lessen. Zo wordt in Nederland veel minder Engels gesproken tijdens de lessen Engels, dan in andere landen. Daarbij komt dat er een positieve relatie bestaat tussen de frequentie van het gebruik van de vreemde taal tijdens de les en de scores van leerlingen voor de vaardigheden (luisteren, lezen en schrijven) in beide talen (Engels en Duits). Meer gebruik van de doeltaal in het vreemdetalenonderwijs in Nederland is dus het overwegen waard, zo schrijven de onderzoekers.

Gespecialiseerde leraren

De relatief late start met het vreemdetalenonderwijs wordt in Nederland op de middelbare school gecompenseerd door andere factoren. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland het hoogste percentage leraren heeft dat gespecialiseerd is in de vreemde taal waarin hij lesgeeft (73% van de leraren Duits geeft alleen lessen Duits). Verder behoort Nederland tot de landen behoort met de meeste lesuren per week voor vreemde talen. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat Nederlandse leerlingen vaak meer dan een vreemde taal in hun vakkenpakket hebben.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Engels, Nieuws

Reageren niet mogelijk.