Maak december minder druk voor autistisch kind

| 8 december 2015

De decembermaand is alweer even aangebroken. Voor veel kinderen een heerlijke maand vol met cadeautjes en verrassingen. Wanneer je kind echter te kampen heeft met een concentratiestoornis of wanneer jouw kind een autisme spectrum stoornis heeft, kan deze maand zorgen voor te veel prikkels, verwarring en emoties. De ‘o, zo leuke decembermaand’ is ineens een stuk minder leuk. Het kind kan zich verward en eenzaam voelen, waardoor boosheid en verdriet kunnen ontstaan. Hoe kan je er voor zorgen dat de maand december wel leuk blijft?

Kinderen die binnen de bovengenoemde categorieën vallen, hebben vaak het meeste baat bij rust en regelmaat. Lastig te creëren in deze hectische periode, maar wellicht met de volgende tips iets makkelijker te bereiken.

Plan bewust rustmomenten

Zorg voor voldoende rustmomenten op de dag. Plan een vast moment wanneer het kind even samen met jou tot rust kan komen. Even een half uur nemen om samen een kopje thee te drinken, kan al voor veel rust zorgen. Sommige kinderen willen graag hun verhaal over de schooldag kwijt om zichzelf echt rustig te voelen, andere kinderen willen het liefst zo min mogelijk vertellen. Respecteer dit gevoel en probeer hem of haar niet uit te horen over de dag.

Probeer zo min mogelijk andere activiteiten zoals bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes of uitstapjes te plannen. Bedenk goed welke activiteiten echt belangrijk zijn en welke invloed deze kunnen hebben op je kind.

Let erop dat jezelf niet te veel meegaat in de feesthysterie. Een kind hoeft niet perse bergen cadeautjes onder de kerstboom, deze zorgen vaak voor meer onrust dan vreugde. En ook met Oud en Nieuw is het goed om erover na te denken of je je kind wakker maakt voor het vuurwerk, of dat doorslapen misschien toch het beste is.

Regelmaat door routines

Regelmaat is vooral te bereiken door dagelijkse routines vast te houden. Je komt uit bed, je gaat je wassen, aankleden, ontbijten, enzovoort. Wanneer deze routines doorbroken worden, doordat er bijvoorbeeld kerstcadeautjes uitgepakt mogen worden op Eerste Kerstdag of doordat er vuurwerk wordt afgestoken, geef dan vooraf duidelijk aan hoe dit in zijn werk zal gaan. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een decemberkalender, zodat je kind duidelijkheid heeft over wanneer alle festiviteiten plaats vinden. Daarnaast kun je ook afspraken maken over de cadeautjes onder de kerstboom en over het uitpakken hiervan. Wanneer worden de cadeautjes uitgepakt? Wie mag de cadeautjes uitdelen? Wees hierover zo specifiek mogelijk.

Hulpmiddelen geven inzicht

Wanneer je kind te maken heeft met een zwaardere vorm van autisme spectrum stoornis of als er bijvoorbeeld sprake is van een ontwikkelingsachterstand, is het goed om de dagen inzichtelijk te maken. Dit kan door middel van een lijst of bord waarop je elke dag duidelijk aangeeft wat er die dag gaat gebeuren.

Een voorbeeld van een zogenaamd communicatiebord is om van de hele dag foto’s op te hangen van wat je kind gaat doen. Dat je kind opstaat, wordt weergegeven door een foto van het bed; je kind gaat zich wassen, wordt weergegeven door een foto van de badkamer, enzovoort. Op de dag waarop de kerstcadeautjes uitgepakt mogen worden, kun je dan op het afgesproken moment een foto van een cadeau invoegen. Hierdoor kan je kind direct zien wanneer elke activiteit plaatsvindt. Uiteraard is een communicatiebord ook een prima ondersteuningsmiddel buiten de feestperiode.

Sommige kinderen hebben behoefte aan foto’s, andere kinderen kunnen het af met pictogrammen of gedrukte woorden. Je kunt zelf het beste beoordelen waar jouw kind het meeste aan heeft. Pictogrammen om het dagprogramma te ondersteunen kun je onder andere hier downloaden.

Ik wens iedereen een fijne, niet al te hectische, decembermaand en een gelukkig uiteinde.

Hierbij een klassenvoorbeeld van een communicatiebord:

communicatiebord autisme

Beeld: Thuisinonderwijs.nl – stock.xchng, Thuisinonderwijs.nl

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Concentratiestoornis, Thuis

Reageren niet mogelijk.