Mag school douchen na gym verplichten?

| 9 maart 2017 | Reacties (20)

Mag de school je kind verplichten tot douchen na de gymles? En kan de school ook eisen dat er gedoucht wordt zonder onderbroek aan? Die vragen stellen veel ouders zich wanneer hun kinderen in de bovenbouw zitten en gaandeweg moeite krijgen met gezamenlijk- en zeker naakt -douchen.

Douchen na gymles

School kan douchen verplichten, maar naakt douchen niet.

“Mijn zoon Lars is tien en begint behoorlijk preuts te worden”, vertelt een moeder. “Om die reden weigert hij al een aantal maanden om na de gymles te douchen. Klasgenoten douchen in hun onderbroek. Nu hebben wij van school een brief gekregen dat alle kinderen na de gymles verplicht moeten douchen en dat het om hygiënische redenen niet de bedoeling is dat de onderbroek daarbij aanblijft.” In hoeverre mag de school dit van de kinderen eisen, zo de moeder zich af`z   .

Schaamdouches

Douchen na gymles, maar ook op sportclubs, is een actueel thema. Steeds meer kinderen en jongeren hebben grote moeite met naakt douchen in groepsverband. Ze douchen in hun ondergoed of bij voorkeur helemaal niet meer. Een aantal scholen heeft speciale ‘schaamdouches’ ingericht: afgeschermde cabines waar leerlingen kunnen douchen die niet willen dat klasgenoten hen naakt zien.

In het voortgezet onderwijs wordt er vrijwel niet meer gezamenlijk gedoucht na het gymmen. Even flink spuiten met deodorant (of rollen: veel scholen verbieden spuitbussen) en klaar is Kees. In het basisonderwijs wordt over het algemeen nog wel gedoucht, meestal vanaf groep 5.  Veel basisscholen vermelden op hun site of in hun schoolplan dat douchen vanaf een bepaalde groep verplicht is.

Wel verplicht douchen, niet verplicht naakt douchen

Als de school douchen verplicht stelt, heeft je kind zich daar aan te houden. Wat de school niet mag verplichten, is dat je kind naakt onder de douche gaat, zo stelde de Landelijke Klachtencommissie Onderwijsgeschillen eind 2011. De commissie deed die uitspraak in de behandeling van een klacht van de moeder van een 7-jarig meisje. De moeder had eerst bij de school gevraagd of haar dochter niet meer hoefde te douchen. Toen dat verzoek werd afgewezen, vroeg zij toestemming voor haar dochter om in haar ondergoed te douchen. Daarmee ging de school ook niet akkoord, waarna het meisje de school verliet om naar een islamitische school te gaan. De uitspraak van de Klachtencommissie is interessant, omdat op veel aspecten uitvoerig wordt ingegaan:

Mag een school douchen verplicht stellen?

“De Commissie stelt voorop dat het aanleren van gezond gedrag een van de belangrijkste uitgangspunten is van bewegingsonderwijs. Douchen na de gymles valt ook onder dergelijk gezond gedrag. In zoverre mag een school de leerlingen dan ook verplichten na afloop van de gymles te douchen.

Mag een school omwille van hygiëne naakt douchen verplicht stellen?

“Het je in bijzijn van anderen bloot tonen vergt bij vrijwel ieder mens het overwinnen van bepaalde schaamtegevoelens. Deze gevoelens ontstaan bij het ontdekken van de eigen lichamelijke grens ten opzichte van die van een ander en zullen zich – afhankelijk van tal van factoren – meer of minder krachtig ontwikkelen. De factoren die schaamtegevoel beïnvloeden kunnen van allerhande aard zijn, zoals culturele, sociale, religieuze of fysieke factoren. Vaststaat dat schaamtegevoelens nooit los van de omgeving kunnen worden beschouwd. Het – bewust of onbewust – voorbijgaan aan dergelijke gevoelens kan de grens van iemands lichamelijke integriteit overtreden.

Gelet op het voorgaande doet de vraag zich voor of er rechtvaardiging bestaat voor het dwingen van een leerling zich in de groep te ontbloten. Het nastreven van optimaal hygiënische omstandigheden is op zichzelf een goede reden om leerlingen na de gymles naakt te laten douchen. De Commissie meent echter dat het douchen met onderbroek aan niet zodanig minder hygiënisch is dat dit rechtvaardigt dat kinderen tegen hun wil of die van hun ouders hun schaamtegevoelens opzij moeten zetten. Overigens is de Commissie van oordeel dat een school wel bevoegd is aan het douchen in onderbroek nadere  – hygiënische – voorwaarden te stellen, bijvoorbeeld dat de desbetreffende leerlingen geacht worden na het douchen met schoon droog ondergoed terug de klas in te gaan.”

Kan de school via de schoolgids en/of na instemming van de MR een doucheprotocol opstellen dat naakt douchen afdwingt?

“De Commissie acht het recht op lichamelijke integriteit van de leerling van zo fundamentele aard, dat geen schoolbeleid – door de MR onderschreven of niet – een uitzondering op dit recht zou rechtvaardigen.”

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Gymnastiek, HvT, Praktische zaken

Reacties (20)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. mona schreef:

  Het mag niet verplicht worden. Zolang een kind er schoon uit ziet en fris ruikt. Je ziet heus wel of het dagenlang niet gewassen of wel. Ook zie je wie zo uit bed gestapt is zonder washand kam of tandenborstel. Ons kind doucht niet na gymles. Ze heeft ass kan het niet zelf en haar vader heeft een zeldzame ziekte. Een bacterie oplopen kost hem zijn benen! Bij zwemmen gaat ons kind apart in een kleedhok omdat ze dat gewend is. Ik leer haar dat haar billen en vagina een ander niets aan gaan! Niet uit schaamte ik ben volwassen en heb die schaamte niet maar zij kan niet voor zichzelf opkomen en je weet nooit wie er foute bedoelingen heeft. Zodra ik van enige druk verneem hang ik alweer aan alle toeters en bellen. Ons kind wil het niet raakt in paniek en daarbij haar vader heeft een ziekte waarbij een bacterie enorme gevolgen kan hebben. Dat verplicht gymmen dan kan maar DAN OOK APARTE DOUCHES! Ik ken mij nog heugen op het voorgezet onderwijs de gymleraar kwam naar de meisjes kijken het was voor mij 1 x en nooit meer.Hij vertrok niet en bleef loeren. Is gewoon een principe kwestie. Nee is nee punt uit.

 2. patricia schreef:

  hallo

  ik zit met het zelfde probleem
  mijn dochter moest haar gisteren naakt voor de meester uit kleden . ze moest heel erg huilen, en ze zit op het speciaal onderwijs, toen ze thuis kwam, vertelde ze mij het hele verhaal, wij als ouders staan echt met de rug tegen de muur, wij zijn er om ons kinderen te beschermen.
  waarom doen die leerkrachten het dan niet, ik vind het pedofilie ,

  • mona schreef:

   Ik kan u melden dat mijn kind NIET doucht. Ze wordt elke dag thuis gedoucht is nu inmiddels 8 heeft ass en kan het niet zelf. Daarbij heeft haar vader een zeldzame ziekte bij een bacterie loopt hij groot gevaar. Ik ben een lieve nette ouder maar pik het niet. Openbaar douchen en je naakt voor de meeste moeten ontkleden? dat denk ik en weet ik zeker gebeurt NIET. Nu doet onze school niet moeilijk ze proberen het elke jaar weer opnieuw maar we houden voet bij stuk.

 3. jennifer schreef:

  Het is rondom schandalig dat scholen dit verplichten en. De regel die ze opstellen belangrijker vinden dan hoe vele kinderen zich voelen ,in heel nederland!!
  We hebben het niet over een paar leerlingen maar leerlingen door heel nederland .
  Wij als volwassenen doen ook niet iets waar we ons niet prettig bij voelen als het om ons lichaam gaat.waarom de kinderen dwingen. Van wel.
  Zeker kinderen van groep 3 .
  Als die zich al ongemakkelijk moeten voelen ,dat snap ik niet.
  Kan de school niet het welzijn van het kind zich goed te voelen voorop stellen dan de regel duchen.
  Gymen verplicht ? Ja maar duchen nee
  Je hoeft je voor niemand uit te kleden.
  Doe jij als volwassen toch ook niet als je dat niet wilt na het sporten.
  En wij als volwassen zweten pas echt.
  Opfrissen zou beter zijn.

  Dan te roepen dat de leerlingen stinken als ze niet duchen .
  Waar hebben nou over .stoppen gewoon

  Mijn zoon wil niet duchen .voelt zich niet prettig .hij wil niet meer gymen terwijl hij gek is op gym.
  Misschien een hantekeningact actie houden om dit te stoppen.

 4. Banansi schreef:

  Als de wet niks zegt over douchen na gymlessen kan de school ook niet verplichten dat zij moeten douchen. Dus kunnen ouders ook weigeren hun kinderen op school te laten douchen. Wat betreft de GGD die verzinnen toch altijd domme dingen. Als wij van de GGD moeten aannemen dat dit hygiënisch nodig is moeten zij ook aantonen, verwijzen naar onderzoek waaruit dit blijkt.

 5. roosje schreef:

  Of er wordt gefilmd terwijl je onder de douche staat.

 6. Damien schreef:

  Ik was 14 jaar toen mijn ouders verhuisden naar Finland Helsinki. Op school werd gym gegeven en zwemlessen. Het land van de sauna”s en blootstranden. In Nederland werd meestal met boxers gedouchd uit schaamte. Daar was alles anders veel open wat met bloot of seksueel te maken heeft.
  Dus wennen aan de regels en de hygiëne etiketten.
  Er was een zwemwedstrijd georganiseerd voor jongens tussen 12 en 18 jaar door de scouting. Dit aan een rivier bij een gletsjer met voorwaarde naakt. Daar aangekomen had niemand verlegenheid dat ze daar in hun nakie stonden. Men was het gewend al keek je wel vluchtig naar de edele delen van een ander. De meeste jongens hadden al schaamhaar en een paar hadden een echt grote lange dikke penis. Het merendeel was gemiddeld geschapen en enkele hadden nog kleine piemels. Niet om over te schamen of erover op te scheppen. Zelfs toen een jongen een spontane erectie kreeg in het water keek niemand van op. Vrijheid en geen gênant gedoe onder elkaar betreft naakt douchen.

 7. Pien76 schreef:

  Mijn dochter (groep 5) moet dit schooljaar voor het eerst douchen. Ze vinden het allemaal leuk en volgens mij geldt dat ook voor de kinderen in de hogere groepen. Ik heb er in elk geval nog nooit iets over gehoord.

 8. Patrick schreef:

  Bij mijn zoon op de Johannesschool in Arnhem heeft men recent besloten te gaan stoppen met douchen na gym. Mag dat?

  Toelichting van de directeur:
  De reden dat wij hiervoor gekozen hebben is inderdaad de tijd die het kost twee keer per week (en die ten koste gaat van onderwijstijd). Wij hebben er tevens voor gekozen dat deze regel geldt voor alle klassen omdat er anders voortdurend uitzonderingen worden gemaakt en er discussie blijft bestaan rondom dit punt. Klassen die aan het eind van de dag gymen, zouden wel kunnen douchen qua tijd, maar kunnen dat ook thuis. Qua hygiëne geldt overigens dat de kinderen zich wel opfrissen na de les.

  • redactie schreef:

   De wet zegt niets over douchen na gymles. Het staat scholen dus vrij om zelf te bepalen of de leerlingen wel of niet moeten douchen.

   Op advies van de GGD is vanuit het oogpunt van algemene hygiëne op veel scholen de afgelopen jaren het douchen na de gymles als regel ingevoerd. De GGD wijst niet alleen op het belang van de algemene hygiëne, maar adviseert ook te douchen met het oog op een gezond binnenklimaat op school: “Door de mens afgescheiden geurstoffen hebben een negatief effect op de kwaliteit van de binnenlucht. Bij lichamelijke inspanning zoals tijdens de gymles, produceren de leerlingen zweet. Als maatregel stelt de GGD voor om douchen na iedere gymles verplicht te stellen. (Bron: GGD-brochure ‘Naar een beter binnenklimaat’, advies A13: Douchen na gymnastiek)

 9. Sabine schreef:

  Ik vind dat kinderen de vrijheid moeten hebben om ervoor te kiezen niet naakt te douchen. Ik leer mijn kinderen (8 en 11) ook dat ze op seksueel gebied niets moeten doen wat ze zelf niet willen. Je bepaalt zelf je grens en niemand mag je dwingen daar overheen te gaan. Daarbij hoort wat mij betreft ook dat ze zelf mogen bepalen of ze zich bloot willen geven of niet. Mijn kinderen douchen wel naakt. Echt prettig vinden ze het niet, maar douchen met een onderbroek aan vinden ze ook stom.

  Eerlijk gezegd krijg ik een heel ongemakkelijk gevoel van de reactie van Roy en Mandy. Een soort plaatsvervangende schaamte. Ja, noem mij dan ook maar preuts, het zal wel. Prima als jullie je daar prettig bij vinden, hoor, maar laat anderen die dat niet willen ook die keuze.

 10. Roy en Mandy schreef:

  Naakt douchen…, hoe gewoon zou dat moeten zijn! Ons gezin met tiener zonen van 10/14 jaar en een dochter van 16 jaar zijn dat gewend van huis uit. Een naturistische opvoeding en kennissen die dat ook zijn en blijven logeren, maakt naakt zijn heel gewoon. Je moeten schamen voor je eigen geslachtdelen,belachelijk voor woorden. we zitten vaak lekker bloot te genieten met vrienden gezellig in huis. Geen enkele onderwerp is taboe zoals seksualiteit of pubertijd. Ons oudste zoon Stefan praat bv heel open met anderen over zijn dagelijkse zelfbevrediging. Ik ga me dadelijk effe boven klaar maken en maak rukkende handbewegingen. Mijn jongste begrijpt nog niet goed,waarom hij zo vaak met zijn penis zit te spelen. Dat ie al schaamhaar heeft en hij nog niet, vind hij maar raar of niet eerlijk. Hij zag een keer dat Stefan het aan het doen was en net een ejaculatie kreeg. Dani wou met de Xbox op zijn kamer op een vroege zaterdag spelen. Kwam natuurlijk direkt bij zijn vader om het te verklikken.

 11. richard schreef:

  Met het douchen op zich heb ik ook geen probleem hoor.Als dit inderdaad zou gebeuren in aparte douchehokjes…Maar dit is lang niet overal zo,Mijn kinderen moesten ook douchen en deden dit omdat ze bang waren om straf te krijgen als ze het niet deden,Het ergste vonden ze nog wel de controle van de juf,Die stond gewoon bij de jongens te kijken,Dat vonden mijn kinderen maar vreemd want wij leren ze dat ze zich niet voor een vreemde uit moeten kleden en de juf is toch ook een vreemde..In ieder geval geen familie of zo.Ik heb een gesprek met de juf gehad en nu hebben ze het douchen niet meer verplicht gesteld maar gewoon vrijwillig…En als ik het zo hoor op het schoolplein is iedereen daar gelukkig mee..Het hele douchen is trouwens een beetje flauwekul want in de zomer tijdens de pauze zweten ze nog meer als bij de gymles en dan hoeven ze toch ook niet te douchen?

 12. Gitte schreef:

  Ja, dat zonder kleren is inderdaad wel een verschilletje, dat geef ik grif toe ;-). En staat toch eigenlijk ook in het artikel, dat de school niet kan verplichten naakt te douchen? Ik neem aan dat als kinderen ook nog niet in hun onderbroek willen douchen, ze eventueel ook hun shirt en broek wel kunnen aanhouden.

  Eigenlijk vind ik het een stompzinnige discussie. Er zouden gewoon standaard afgeschermde douchehokjes moeten zijn bij kleedkamers. Volgens mij vindt niemand het echt prettig om in een groep te moeten douchen, maar de meesten ondergaan het lijdzaam. Of ze douchen in hun onderbroek, maar dat is een heel gehannes om die natte onderbroek dan onder een handdoek weer te verwisselen voor een schone.

  Ik had het er gisteren nog over op het schoolplein. Er zijn echt twee kampen. Ouders die ook niet zo hebben op douchen in groepsverband en ouders die fel roepen dat wij dat vroeger ook moesten en dat die kinderen niet zo moeten zeuren.

  Nou inderdaad, ik kan me nog herinneren hoe vervelend ik het zelf vroeger vond. Gelukkig kon je er op de middelbare school onderuit komen door te zeggen dat je ongesteld was. Wij meisjes waren eeuwig ongesteld, tot de gymjuf in haar agenda onze menstruatiecyclus ging bijhouden… Over vernederend gesproken!

  Dat wij het vroeger ook moesten vind ik een kulargument. Heel vroeger zaten we ook in het openbaar naast elkaar op poepdozen, maar dat pikken we in onze cultuur nu ook niet meer. Als de cultuur verandert, moet je daar gewoon rekening mee houden.

 13. richard schreef:

  hahaha wel leuk bedacht..Maar dat is wel allemaal met je kleren aan..Zit wel een verschil tussen, Maar weet je dat zelfs het knippen van je haren niet mag gebeuren zonder jouw toestemming?Maar het gaat er hier over of je verplicht mag worden je (bijna)naakte lijf aan een ander te laten zien, En dat mag dus niet.En de school kan volgens de wet wel eisen dat kinderen verplicht zijn deel te nemen aan alle schoolactiviteiten,Maar het lijkt mij niet dat gedwongen je kleren uittrekken als schoolactiviteit wordt gezien…

 14. Gitte schreef:

  Als je dat ver doortrekt, kan de school dus helemaal niets meer eisen. Op een stoel zitten? Nee, sorry, zelfbeschikking, ik blijf staan. Niet praten? Zelfbeschikking over mijn stembanden. Opletten tijdens de les? Zelfbeschikking over mijn hersenen. Hoe zit dat dan?

 15. richard schreef:

  Een school kan douchen helemaal niet verplichten,of dit nu wel of niet naakt is,Ieder mens heeft het recht op zelfbeschikking en mag zelf beslissen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt,Is de school soms de baas over de lichamen van de kinderen? Ik dacht van niet….

 16. hans schreef:

  Volgens mij kan een school dit niet verplichten vanwege artikel 11 in onze grondwet,Hierin staat duidelijk dat een ieder de baas is over het eigen lichaam,en een regel van een school staat nu eenmaal niet boven de wet..Mijn zoontjes moesten douchen terwijl de juf toekeek,Nu is die regel verandert en mogen ze douchen als ze dat willen,en dat doen ze dus echt niet meer,en ik geef ze groot gelijk

 17. Tinke schreef:

  Bij mijn kinderen op school is het probleem niet zo zeer dat de kinderen niet willen douchen omdat ze zich schamen, maar omdat het zo’n smerige oude bende is in de kleedkamers en douches. Het stinkt er, het water loopt niet goed weg, de douches zijn koud of doen het helemaal niet. Dan kan de school wel zeggen dat douchen verplicht is, maar ik geef mijn kinderen groot gelijk dat ze daar niet willen douchen.

Schrijf een reactie