Marbotic: apps met echte, houten letters en cijfers

| 3 juni 2016

Apps om letters en cijfers te leren zijn er volop. Het Franse bedrijf Marbotic voegt er iets aan toe: letters en cijfers. Echte letters en cijfers. Houten vormen die je als een stempel op het scherm drukt om spelenderwijs te leren. Marbotic weet daarmee het beste uit twee werelden te combineren. Wij zijn fan!

Marbotic numbers cijfers ipad app

 

 

marbotic letters app

Marbotic heeft zes apps uitgebracht, drie waarin letters centraal staan en drie waarin het draait om cijfers (zie verderop in dit artikel voor meer informatie). De apps kunnen ook zonder de houten vormen gebruikt worden (en zijn dan nog steeds een aanrader!); dan worden ze met de vingertoppen bediend.

Stempelen op een beeldscherm

De echte magic begint echter pas als je de houten vormen erbij gebruikt, de Smart Letters en Smart Numbers. De vormpjes zien eruit als puzzelstukken van een ouderwetse houten puzzel. Het zijn vrolijk gekleurde letters en cijfers, met bovenop een mooie glimmende nop om ze vast te pakken. De vormen zijn gemaakt van goed verlijmd multiplex en ze zijn keurig glad afgewerkt – je hoeft dus niet bang te zijn voor splinters. Aan de onderkant van het cijfer of de letter zitten drie rubberen nopjes. Door die drukpunten herkennen tablets de aanwezigheid van de houten cijfers en letters. De vormen zelf zijn dus vrij van elektronica en werken zonder batterijen.

In dit filmpje kun je zien hoe het ‘stempelen’ met de vormen werkt. Dit filmpje is in het Engels, maar de apps zijn er natuurlijk ook in een Nederlandse versie.

Marbotic Augmented toy : 10 digits and a tablet

This toy is on sale here : http://www.marbotic.fr/en/boutique/10-chiffres-10-doigts/ At Marbotic, we love tablets, but we also love beautiful wooden toys. The result of this double passion: an augmented toy to learn numbers with the head and the hands. Cocorico ! This wooden toy is made in France

Digitaal leren met tastbare materialen

Marbotic-oprichtster Marie Mérouze liet zich inspireren door het Montessori- en Vrije School-onderwijs. “Het is bekend dat interactie met een tablet het brein van kinderen stimuleert, maar leren doe je niet alleen maar met je brein”, zegt ze. “Leren doe je met je hersenen,  je lichaam en je emoties.” De combinatie van digitaal leren en leren met tastbare materialen helpt kinderen volgens haar met het ontwikkelen van motorische vaardigheden en het verwerven van nieuwe dingen als cijfers en letters.

In lijn met de Montessori-principes staat zelf ontdekken centraal in de apps. Er wordt niet expliciet onderwezen. De apps reageren op wat je kind doet, in plaats van dat je kind de app moet volgen. Door te experimenteren en de eigen nieuwsgierigheid te volgen, ontdekt je kind spelenderwijs van alles over cijfers, tellen en rekenen en over letters, klanken en woorden. Elke app heeft meerdere spellen of oefenvormen, die oplopen in moeilijkheidsgraad.

De vormgeving is heel rustig en er geen zijn overbodige geluiden. De apps geven visuele ondersteuning om je kind te helpen de materie te doorgronden. Een heldere kinderstem telt en spelt mee met wat er op het scherm gebeurt. Het enige minpuntje is dat de letterdoos gebruik maakt van hoofdletters en de klanken niet fonetisch spelt. Dat is wel een beetje verwarrend, omdat kinderen op school de letters op een andere manier krijgen aangeleerd.

De educatieve apps van Marbotic

Smart letters

Voor de Smart Letters zijn drie educatieve apps beschikbaar. Allemaal spreken ze een ander leerdoel aan. Let op: alleen beschikbaar voor iOS.

  Alfamonster | 3 tot 6 jaar oudKinderen leren het alfabet: hoe schrijf je elke letter en hoe klinkt deze? Ze zetten elke letter op het Alfamonster.
  Vocabubble | 4 tot 7 jaar oudIn een grappige wereld nieuwe woorden ontdekken en letters leren kennen.
Bla bla box | 4 tot 8 jaar oudKinderen leren schrijven: spelen met brieven, eigen woorden maken en luisteren naar klanken.

Smart Numbers

Ook voor de Smart Numbers zijn drie educatieve apps beschikbaar. En ook hier wordt bij iedere app aan een
ander leerdoel gewerkt. Beschikbaar voor iOS en Android.

10 vingers | 3 tot 5 jaar oudKinderen ontdekken getallen van 0 tot 10.
Tot 100 | 4 tot 7 jaar oudKinderen ontdekken getallen van 0 tot 100.
Meer of minder | 5 tot 8 jaar oudKinderen ontdekken optellen en aftrekken.

 

Zoals je in bovenstaand overzichtje kunt zien, kun je heel lang plezier hebben van de Smart Letters en Smart Numbers. Ze zijn al leuk als je kind net naar groep 1 gaat, maar in groep 4 of groep 5 helpen ze je kind ook zeker nog bij het leren. Dat is fijn, want helaas zijn de letter- en cijferdozen behoorlijk duur. Smart Letters kost € 60,48 en Smart Numbers kost € 42,33. De (betaalde) apps krijg je er dan gratis bij.

Marbotic Smart Letters en Smart Numbers zijn in Nederland te koop bij Heutink.

Beeld: Marbtoci, Marbotic

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Groep 3-4, Web & app

Reageren niet mogelijk.