Mei en juni topmaanden voor schoolreisjes

| 23 mei 2016 | Reacties (0)

Mei en juni zijn de maanden waarin de meeste kinderen op schoolreis gaan. Schoolreis, dat is lekker met de hele klas weg, zingen in de bus, lachen om de buschauffeur, in groepjes een pretpark of dierentuin in en bij terugkomst de grap van de lege bus. Maar schoolreis is ook: een extra kostenpost voor ouders.

Gemiddelde prijs van een schoolreis

schoolreisWat kost een schoolreis gemiddeld? Het is een vraag die veel ouders stellen wanneer ze vermoeden dat de schoolreis op hun school aan de dure kant is. De prijs van de schoolreis kan van school tot school namelijk behoorlijk verschillen. Dat heeft te maken met de duur van de reis (één dag of meerdere dagen), de gekozen bestemming en de wijze van vervoer (fietsen is gratis, een touringcar kost een lieve duit).

Sommige scholen betalen de schoolreis uit de vrijwillige ouderbijdrage, maar op de meeste scholen moet er apart voor worden betaald. Gemiddeld zo’n twintig euro per kind. Net als bij de ouderbijdrage ben je niet verplicht dit bedrag te betalen, maar als je niet betaalt kan het zijn dat je kind niet mee mag op schoolreis.

Kritiek op de schoolreis

De laatste jaren duiken in de media af en toe kritische geluiden op over schoolreizen, zowel van ouders als uit het onderwijsveld. Schoolreisjes zouden niet meer van deze tijd zijn (kinderen maken met hun ouders uitjes genoeg), onnodige duur zijn voor ouders en bovendien ten koste gaan van kostbare onderwijstijd. Over het algemeen staat de schoolreis echter niet ter discussie. Wel kiezen scholen iets vaker voor een educatieve in plaats van een recreatieve bestemming.

”Als gezin gaan we nooit naar een pretpark omdat we dat te duur vinden. Nu gaat Mick met schoolreis naar Bobbejaanland. Doordat ze een flinke groepskorting krijgen is het wel goedkoper dan normaal, maar 33 euro is voor ons gewoon veel geld. En ik weet dat we niet de enigen zijn die hier moeite mee hebben. Je zult maar werkloos zijn en drie kinderen op deze school hebben.”
Jennifer, moeder van Mick (8) en Lysanne (3) in Hét Basisschoolboek (Kosmos, 2013)

Meegaan met schoolreis is niet verplicht

Vind je de schoolreis te duur, heb je moeite met de bestemming, twijfel je of je astmatische dochter wel de juiste zorg krijgt als ze tijdens de schoolreis een aanval krijgt of zie je het om een andere reden niet zitten dat je kind meegaat op schoolreis? Dan is het goed om te weten dat meegaan niet verplicht is.

Omdat je er voor moet betalen kan de schoolreis niet worden beschouwd als onderdeel van het vaste onderwijsprogramma, dat immers gratis is. Ook activiteiten in de avonduren en in het weekeind vallen per definitie buiten de verplichte onderwijstijd. Als je besluit dat je kind niet meegaat op schoolreis, levert dit geen extra vrije dag op. Je kind moet gewoon naar school.

Schoolreis-weetjes

  • Zo’n negentig procent van de scholen gaat op schoolreis.
  • Mei en juni zijn de populairste maanden, gevolgd door juli en september.
  • Populaire bestemmingen zijn pretparken, dierentuinen en cultuurhistorische objecten.
  • De bus is met stip het belangrijkste vervoermiddel.
  • Gemiddeld wordt 125 kilometer (heen en terug) voor de schoolreis afgelegd.
  • Op 58 procent van de scholen mogen leerlingen zakgeld meenemen, met een gemiddeld maximaal bedrag van € 6,30.

Bron: Hét Basisschoolboek / NRIT (2012)

 

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Ouders en school, Praktische zaken

Schrijf een reactie