Minister: Rol ouders op school intensiever

| 30 november 2011 | Reacties (0)

Ouders moeten meer betrokken raken bij de school en de leerprestaties van hun kinderen. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Desnoods moeten ouders minder gaan werken om hun schoolgaande kinderen beter te kunnen begeleiden.

Van Bijsterveldt: "Het helpt enorm als ouders thuis lezen en voorlezen met hun kinderen.""

Ouders medeverantwoordelijk

“De verantwoordelijkheid voor een goede schoolontwikkeling mogen en kunnen ouders niet alleen bij het onderwijs neer leggen”, aldus Van Bijsterveldt. Volgens de minister zijn ouders te veel onderwijsconsumenten geworden, die veeleisend zijn als er iets niet goed gaat maar daar van hun kant niets tegenover zetten. Onderzoek wijst volgens haar uit dat ouders een grote invloed hebben op de schoolprestaties van hun kinderen.

Afspraken tussen ouders en school

Ze wil dat scholen en ouders duidelijke afspraken maken over wat ze van elkaar kunnen verwachten. Zo moeten ouders ook de school kunnen aanspreken over het geleverde onderwijs. Scholen dienen op hun beurt ouders meer inzicht te geven in leerprestaties en studievoortgang van kinderen.

Grote toegevoegde waarde

De minister wil het komende jaar het debat aangaan om te praten over de rol van ouders in het onderwijs, zo vertelde ze op Radio 1 “Thuis moeten ouders bijvoorbeeld praten over het gezag van de leraar, zij moeten voorlezen en praten over normen en waarden. De ouder heeft een grote toegevoegde waarde voor school en kind. ‘Vraag aan kinderen wat ze vandaag hebben geleerd, hebben ze hun huiswerk gemaakt en zorg dat ze hun ontbijt hebben gekregen’, aldus de minister. Volgens haar is dat lang niet altijd aan de orde.

‘Opvoeden belangrijker dan werken’

Ouders moeten meer tijd vrijmaken voor de begeleiding van hun schoolgaande kinderen. De opvoeding en de overdracht van waarden en normen moet prioriteit krijgen, desnoods ten koste van werk en andere activiteiten, zo betoogt Van Bijsterveldt vandaag in De Volkskrant.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: ,

Categorie: Contact met leerkracht, Hulpouders, Medezeggenschapsraad, Nieuws, Ouders en school, Oudervereniging, Thuis

Schrijf een reactie