Moet je doen: Olympische Spelen

| 8 augustus 2016

Thuisinonderwijs.nl brengt ook deze zomer volop vakantie-inspiratie in de rubriek Moet je doen! Zeven weken lang elke maandag de leukste activiteiten voor je kind. Vandaag aflevering 6: Olympische Spelen.

Moet je doen Olympische spelen

Het kan je niet ontgaan zijn: de Olympische Spelen zijn begonnen! Zo’n tienduizend atleten strijden in Rio de Janeiro om medailles in 28 verschillende sporten. De Olympische Spelen hebben een geweldige aantrekkingskracht op kinderen. Vaak zien ze sporten die ze nog nooit eerder op tv hebben gezien en soms besluiten ze daardoor zelfs die sport te gaan beoefenen – zeker als er Nederlandse successen zijn.

Kijken naar de Olympische Spelen is leuk, maar je eigen Olympische Spelen houden, is natuurlijk nog veel leuker. (Bovendien zijn veel wedstrijden door het tijdsverschil met Rio op tijden dat je kind al in bed ligt.) Je kind kan bijvoorbeeld met vriendjes of met zijn broertjes en zusjes allerlei onderlinge wedstrijden houden, maar jullie kunnen ook als gezin je eigen Olympische Spelen organiseren. Ga wedstrijdjes zwemmen in het zwembad of sprinten in het park. Of verzin gewoon je eigen spelletjes om wedstrijden in te houden.

 

Maak teams (en een mascotte)

Verdeel je gezin (of kinderen of vriendjes en vriendinnetjes) in twee teams. Houd rekening met verschillende leeftijden en zorg dat de teams ongeveer gelijkwaardig zijn. Elk team moet natuurlijk zijn eigen mascotte hebben. Laat je kinderen een van hun knuffels uitdossen als teammascotte.

Olympische vlam en openingsceremonie

Begin jullie Olympische Spelen met je eigen Olympische fakkel:

ice-cream-690403_640

Nog lekker ook!

Als je het leuk vindt, kun je de openingsceremonie naspelen door allemaal achter elkaar aan door het huis of de tuin te marcheren op een lekker muziekje. Misschien heb je ook nog wel ergens een vlag liggen (of kan je kind er één maken van een bezemsteel en een kussensloop) die de vaandeldrager kan vasthouden.

Let the games begin!

Het programma van jullie eigen Olympische Spelen stel je helemaal naar eigen inzicht samen. Als je er de tijd en mogelijkheden voor hebt, kan het heel leuk zijn om zo veel mogelijk echte sporten te gaan uitproberen. Een dagje naar het zwembad, pitch en putt of midgetgolfen om aan golf te snuffelen en misschien is er zelfs wel de mogelijkheid om in de buurt ergens te gaan boogschieten!

blue-81847_640

In de meeste gevallen zal dit echter niet haalbaar zijn. Geen probleem. Je kunt ook wedstrijdjes houden in papieren vliegtuigjes gooien (speerwerpen), twintig meter hinkelen (sprint/hinkstapsprong), frisbeeën of papieren bordjes gooien (discus werpen), ‘kogelstoten’ met een prop aluminiumfolie, koppeltje duikelen op het klimrek in de speeltuin (turnen), fietsen (wielrennen), een zelfontworpen hindernisbaan afleggen (steeple chase), enzovoort enzovoort. Wees creatief. Of nog beter: laat je kind bedenken op welke manier Olympische sporten thuis na te doen zijn. Je zult versteld staan van de vindingrijkheid van je zoon of dochter!

Olympisch knutselen

Moe van al het sporten? De Olympische Spelen vormen een geweldig thema voor knutselprojecten. Ideeën vind je op bijvoorbeeld op Knutselidee.nl of Pinterest.

Zomer 2016 – Moet je doen!

Op zoek naar nog meer leuke vakantietips? Hieronder vind je alle eerder verschenen artikelen van Moet je doen!

2016:
Moet je doen: allemaal beestjes
Moet je doen: proefjes voor thuis
Moet je doen: naald en draad
Moet je doen: coderen
Moet je doen: spelletjes voor op de achterbank
2015:
Moet je doen: minute to win it
Moet je doen: daar zit muziek in!
Moet je doen: programmeren
Moet je doen: maak ’t zelf
Moet je doen: breinbrekers
Moet je doen: spelletjes voor in de auto
2014:
Moet je doen: doe ‘ns gek!!
Moet je doen: ontdekken!
Moet je doen: leer iets nieuws
Moet je doen: creatief
Moet je doen: naar buiten!
Moet je doen: spelletjes voor onderweg

Beeld: Pixabay

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Gymnastiek, Moet je doen!

Reageren niet mogelijk.