Een woordenboek in app-formaat

| 10 februari 2012 | Reacties (0)

Een woordenboek speciaal voor kinderen, handig op de smartphone of tablet. Dat is wat Muiswerk Woordenboek te bieden heeft. In opzet bedoeld voor kinderen met taalgerelateerde problemen, maar in de praktijk ontzettend handig voor álle kinderen (en hun ouders).

Kinderen met taalachterstand

Muiswerk Woordenboek is een app ontwikkeld door Juffrouw Blom. Juffrouw Blom is geen echte juf, maar een digitale juffrouw die taalles (en rekenles) geeft aan leerlingen van de basisschool én van de middelbare school in Nederland en België. Juffrouw Blom levert computerprogramma’s voor thuisgebruik die kinderen helpen beter te worden in taal. De software van Juffrouw Blom is bijzonder geschikt voor kinderen met een ‘rugzak’, kinderen met een taalachterstand, dyslexie of andere taalgerelateerde leerproblemen. Ook veel Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen maken er gebruik van. De aangeboden software is methode-onafhankelijk. Dit betekent dat de software aansluit bij alle gehanteerde lesmethodes.

Online woordenboek

Een van de populairste onderdelen van de Juffrouw Blom-software is het online woordenboek Muiswerk. Dit woordenboek bevat ruim 40.000 veelgebruikte woorden uit de Nederlandse taal en sinds kort ook als app beschikbaar. Van de meer dan 12.000 basiswoorden worden de verschillende betekenissen gegeven en per betekenis worden voorbeelden van het gebruik, synoniemen en tegenstellingen aangegeven. Meer dan 1.000 woorden zijn voorzien van een plaatje om de betekenis te ondersteunen. Bijzonder aan dit woordenboek is dat het ieder basiswoord uitgebreid en leesbaar omschrijft: woordsoort, uitspraak, alle betekenissen, voorbeelden, uitdrukkingen, vervoegingen en verbuigingen. Het neemt de tijd en de ruimte voor ieder woord en is daarmee een ideale toepassing voor kinderen. Begrijpen ze een woord in de omschrijving niet? Dan is het simpelweg een kwestie van doorklikken om ook daar de betekenis weer van te ontdekken.

Aanrader voor kinderen in de bovenbouw

Door zijn volledigheid en uitgebreidheid is deze app een regelrechte aanrader voor kinderen in de bovenbouw. Nieuwsgierige kinderen klikken zo een kwartiertje lukraak langs allerlei woorden die ze nog niet kennen of die ze al wel kennen maar waarvan ze de omschrijving willen lezen. “Het is ook leuk om op deze manier de betekenis van een woord op te zoeken”, reageerde een van de kinderen die app hebben uitgeprobeerd voor Thuisinonderwijs.nl, een leerling uit groep 8. “Ik heb dyslexie en vind lezen lastig. Normaal gesproken sla ik de woorden die ik niet ken maar een beetje over. Ik ga niet elke keer naar de boekenkast lopen om in het woordenboek te kijken. Nu kijk ik even op mijn iPod om het op te zoeken. Alleen jammer dat veel woorden er toch niet in staan.” Dat laatste klopt: aan het eind van groep 8 hebben Nederlandse kinderen een gemiddelde woordenschat van 17.000 woorden; het Muiswerk Woordenboek bevat 12.000 basiswoorden.

Gratis app

De app is gratis te downloaden in de App Store en in de Play Store.

Beeld: Muiswerk

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Dyslexie, Taal, Web & app

Schrijf een reactie