Naar school: laat je kind fietservaring opdoen

| 17 augustus 2015 | Reacties (0)

De start van het nieuwe schooljaar wordt traditiegetrouw aangegrepen om weggebruikers na de rustige zomervakantie weer alert te maken op schoolkinderen. Ook dit jaar houdt Veilig Verkeer Nederland (VVN) de actie ‘De scholen zijn weer begonnen’, die vandaag van start gaat. VVN wijst erop dat dat kinderen het verkeer heel anders inschatten dan volwassenen.

laat je kind fietservaring opdoenOmdat kinderen fysiek en mentaal nog volop in ontwikkeling zijn, maakt dit hen erg kwetsbaar in het verkeer, zo stelt VVN. “Kinderen zijn bijvoorbeeld impulsief, doen soms onverwachte dingen en hebben een beperkt besef van gevaar. Jonge kinderen hebben moeite met het inschatten van afstand en snelheid. Pas vanaf ongeveer 10 jaar kunnen kinderen goed in een rechte lijn fietsen, zonder te slingeren achterom kijken en hun hand uitsteken.”

Zelf naar school fietsen vanaf 9 jaar

Volgens de Fietserbond, die start van het nieuwe schooljaar eveneens aangrijpt om aandacht te vragen voor fietsende kinderen, kunnen kinderen vanaf een jaar of 9 zelfstandig naar school fietsen. Het is dan wel belangrijk dat al van jongs af aan verkeerservaring hebben opgedaan door dagelijks (met een ouder) naar school te lopen of te fietsen. Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen door deel te nemen aan het verkeer veel meer leren dan in de verkeersles.

Er zijn echter signalen dat de fietsvaardigheid van (sommige groepen) kinderen juist afneemt. De Fietsersbond vindt dit zorgelijk. Janneke van Klei, programmacoördinator Fietsschool: “Eigenlijk zouden alle ouders hun kind regelmatig met hun kind naar school moeten fietsen. Dat is goed voor de ontwikkeling van het kind en geeft de ouders ook inzicht en vertrouwen in de fietsvaardigheid van hun kind.”

(Foto: FreeImages.com/Paul Bodea)

Beeld: Thuisinonderwijs.nl – stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Praktische zaken, Verkeer

Schrijf een reactie