Naar school met rode hond of waterpokken?

| 11 juni 2012 | Reacties (0)

Mijn kind heeft waterpokken. Mag het gewoon naar school? En hoe zit dat bij krentenbaard en rode hond? Hoe besmettelijk zijn waterwratten? Waar moet je op letten bij diarree en hoe herken je kinkhoest of de zesde ziekte? Het antwoord op die vragen biedt het net verschenen boek Kinderkwalen, geschreven door drie huisartsen.

Naslaggids kinderkwalen

Het boek ‘Kinderkwalen’ geeft ouders antwoord op de meestgestelde vragen over ziektes en aandoeningen bij kinderen.

Als ouder krijg je in de loop der jaren met een opeenvolging van kinderziekten te maken. Ook al zijn de meeste niet ernstig of heb je ze bij oudere kinderen al eerder voorbij zien komen, praktische informatie is op zo’n moment van harte welkom. Kinderkwalen is voor die situaties een ideaal naslagwerk.

Handig en betrouwbaar naslagwerk

Het boek is overzichtelijk, beperkt zich tot de praktische informatie waarom je als ouder verlegen zit. Anders dan lukraak bij elkaar gegooglde info kun je erop vertrouwen dat de informatie betrouwbaar is: de auteurs Just Eekhof, Arie Knuistingh Neven en Wim Opstelten zijn in het dagelijks leven huisarts en schreven eerder voor huisartsen het boek Kleine kwalen bij kinderen, waarop de inhoud van dit boek is gebaseerd. De inhoud van het boek sluit aan bij de richtlijnen die huisartsen in Nederland volgen.

In Kinderkwalen komen alle bekende kinderaandoeningen aan de orde, van bekende aandoeningen als oorontsteking, krentenbaard en hoesten tot minder vaak voorkomende kinderziekten als bof, kinkhoest en rode hond. Daarnaast worden adviezen gegeven over de behandeling van alledaagse probleempjes als wonden, bloedneuzen en hoofdluis. Per aandoening wordt aangegeven hoe je haar herkent, of het besmettelijk is, wat je zelf kunt doen, wanneer je naar de huisarts moet gaan en of je kind wel of niet gewoon naar school en de kinderopvang kan. Al met al een superhandig boek voor ouders van kinderen tot een jaar twaalf.

Mag je kind naar school met…

En het antwoord op die ene vraag: Mag mijn kind naar school met….? Dat is eigenlijk altijd ja. De meeste besmettelijke kinderziekten als waterpokken, kinkhoest en rode hond zijn al besmettelijk voordat de ziekte zichtbaar wordt of de diagnose wordt gesteld. Het heeft dan niet meer zo veel zin om ze nog thuis te houden. Meld wel altijd op school dat je kind ziek is en welke aandoening het heeft.

Bij slechts een paar kinderziekten gelden aanvullende adviezen:

  • rode hond: je kind kan in principe gewoon naar school, maar overleg wel met school en kinderopvang omdat rode hond gevaarlijk is voor zwangere vrouwen die de ziekte nog niet hebben gehad of niet zijn ingeënt.
  • roodvonk: je kind kan in principe gewoon naar school, maar sommige GGD’s adviseren kinderen met roodvonk pas naar school te laten gaan als ze zijn behandeld met antibiotica.
  • vijfde ziekte: je kind kan naar school, maar zorg dat de school zwangere vrouwen kan inlichten.
  • bof: je kind kan naar school, maar zorg dat de school zwangere vrouwen inlicht die de bof nog niet hebben gehad of niet zijn ingeënt.
  • krentenbaard: je kind kan gewoon naar school, al hanteren sommige scholen het beleid dat het kind eerst met antibiotica moet zijn behandeld.

‘Kinderkwalen’ is een uitgave van Reed Business Media (ISBN 978 90 352 3398 0) en is verkrijgbaar via www.elsesviergezondheidszorg.nl, via de boekhandel of via de klantenservice van Reed Business (tel. 0324 – 358358). 

 

Beeld: Reed Business Media

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Boeken, Praktische zaken, Thuis

Schrijf een reactie