Nieuwe regels voor toeslag BSO per 2012

| 2 januari 2012 | Reacties (0)

Zit je kind op de bso, dan heb je per 1 januari te maken gekregen met nieuwe regels voor de kinderopvangtoeslag.  Dat de buitenschoolse opvang voor de meeste ouders een stuk duurder wordt, is al wel bekend. Maar wat er precies is veranderd, lees je in dit artikel.

Beperking van het aantal uren

Kinderopvangtoeslag

De BSO wordt een stuk duurder in 2012

De belangrijkste verandering in de toekenning van de kinderopvangtoeslag is een beperking van het aantal uren dat voor een bijdrage in aanmerking komt. Vanaf nu wordt gekeken naar hoeveel uur ouders werken per jaar. Je kunt alleen kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die de ouder met de kortste werkweek werkt. Voor schoolgaande kinderen kunnen ouders 70 procent van de uren declareren; voor jongere broertjes of zusjes die nog naar het kinderdagverblijf gaan, geldt een maximum van 140 procent van de uren van de partner met de kleinste baan.

Maximaal 230 uur per maand

Daarnaast geldt een maximumaantal opvanguren per maand dat voor de toeslag in aanmerking komt. Dat maximum is 230 uur per maand voor alle opvangsoorten samen voor één kind. Voor schoolgaande kinderen is dit maximum nagenoeg irrelevant.

Eigen bedrijf of zzp’er: urenadministratie

Ook voor ouders die niet in loondienst werken, maar bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebben of werken als zelfstandige zonder personeel (zzp’er), geldt het urencriterium. Zij moeten met een urenadministratie bij de Belastingdienst aantonen dat zij voldoende uren hebben gewerkt voor de kinderopvangtoeslag die ze aanvragen.

Boetes bij fraude omhoog

Niet alleen zijn de regels strenger geworden, de overheid gaat er ook strenger op nazien dat er niet wordt gefraudeerd. Wie door de Belastingdienst toch wordt betrapt op fraude, kan een boete opgelegd krijgen die even hoog is als het terug te betalen bedrag. Bij herhaling kan  je zelfs voor vijf jaar worden uitgesloten van het recht op kinderopvangtoeslag.

Wéér veranderingen in 2013

Ook voor 2013 heeft het kabinet plannen om regels over kinderopvangtoeslag te wijzigen. Hoe die veranderingen er precies uit gaan zien, is nog niet bekend.

Meer informatie over de kinderopvangtoeslag:

 

 

 

 

 

 

 

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Categorie: Buitenschoolse opvang, Kinderopvang, Nieuws

Schrijf een reactie