Nieuwsbegrip zet papa aan het werk

| 7 januari 2016 | Reacties (0)

”Papa, gaan we naar de panda’s toe als ze in Nederland zijn”, vroeg Joshua laatst. Volgens mij had ik iets gemist. Kwamen er panda’s naar Nederland? Ik keek hem verbaasd aan en vroeg waar hij dat gehoord had. Bij Nieuwsbegrip natuurlijk! Ik had het kunnen weten. Joshua komt wekelijks met nieuwtjes die hij opdoet bij Nieuwsbegrip (een methode voor begrijpend lezen, red.). Hij heeft me ook al bijgepraat over de vluchtelingen en over Daphne Schippers.

Columnist Chan Kerste is 36 jaar en vader van twee echte boefjes, Joshua (7) en Diego (6). Hij werkt als freelance informatie analist in de IT-wereld. Sinds 2013 schrijft Chan over het leven als papa (op zijn website www.papatje.nl).

Columnist Chan Kerste is 36 jaar en vader van twee echte boefjes, Joshua (7) en Diego (6). Hij werkt als freelance informatie analist in de IT-wereld. Sinds 2013 schrijft Chan over het leven als papa (op zijn website www.papatje.nl).

Toen Nieuwsbegrip een tijdje geleden de aankoop van twee schilderijen van Rembrandt behandelde, kon ik zelf meemaken hoe Joshua leert met Nieuwsbegrip. Joshua kon destijds niet naar school omdat zijn keelamandelen geknipt waren. Gelukkig kon hij thuis ook met Nieuwsbegrip aan de slag. Na het inloggen op de website, begon hij met het luisteren van een uitzending van het NOS Jeugdjournaal speciaal gemaakt voor Nieuwsbegrip. Daarna werd een tekst over de schilderijen van Rembrandt aan hem voorgelezen. Via verschillende oefeningen moest hij vragen beantwoorden. Hij leerde dat de schilderijen 160 miljoen kostten, wie er op het schilderij stonden, waarom Maerten Soolmans en Oopjen Coppit juist die kleding droegen en nog veel meer.

Naast begrijpend lezen verbetert Joshua zijn woordenschat, leert hij schrijven en contextueel rekenen. Ik moet uitkijken voor Joshua, want dadelijk is hij op zijn achtste op sommige vlakken al slimmer dan ik. Dat mag ik niet laten gebeuren!

Ik besloot om meer aandacht aan het nieuws te besteden, zodat ik met hem mee kan praten. Ik volg het nieuws eigenlijk alleen via nu.nl en het AD.nl. Het Journaal kijk ik wel, maar vaak te gelijk met het spelen van Candy Crush of Wordfeud. Van Wordfeud wordt mijn woordenschat groter, maar het vertelt je niet wat er in wereld speelt. Ik besloot daarom de telefoon weg te leggen tijdens het Journaal, maar was dit voldoende? Of moest ik ook nog kijken naar Nieuwsuur, waar op drie onderwerpen dieper wordt ingegaan?

Of overdreef ik nu? Dat van die pandaberen had ik waarschijnlijk wel geweten als ik het Journaal wat actiever had gevolgd. Dan had ik vast ook wel geweten dat ze in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen komen te wonen. Maar ik vond het onderwerp gewoon niet interessant. Als de pandaberen in Nieuwsuur hadden gezeten, was ik vast gaan Wordfeuden.

Ooit dacht ik nog dat pandaberen interessant waren. Zo ging ik tijdens mijn rondreis in China speciaal naar Chengdu toe. Daar stond een onderzoekscentra annex dierentuin speciaal voor pandaberen. Om voor die pandaberen naar Chengdu te gaan bleek achteraf zonde van de tijd. De pandaberen lagen alleen, aten wat bamboe en krabden aan hun buik. Een saai stelletje. En die zesde vinger op hun voorpoten zagen we ook al niet.

Ik liet natuurlijk niet aan Joshua merken dat ik pandaberen saai vond, want hij vindt Nieuwsbegrip leuk. Dat zorgt ervoor dat Joshua met plezier leert en goede cijfers haalt. Dan moet ik dus tóch maar beter het nieuws gaan volgen en met regelmaat Nieuwsuur kijken…

Beeld: Chan Kerste

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Lezen, Thuis

Schrijf een reactie