Oefen alvast routes naar middelbare school

| 23 januari 2012 | Reacties (1)

Zit je kind in groep 8, dan is dit het moment om met je zoon of dochter te gaan oefenen in de routes naar de middelbare school. Nu kan je namelijk nog een keertje proeffietsen in het donker, wat niet meer lukt als je wacht tot later in het schooljaar.

Leer je kind veilig naar het voortgezet onderwijs te fietsenZorgen over veiligheid

De overgang van groep 8 naar de middelbare school is spannend. Een nieuwe school, andere vrienden, nieuwe vakken. En in de meeste gevallen: een stuk verder dan de basisschool. Ouders kunnen letterlijk wakker liggen van de zorgen. “Als Tim nu bij een vriendje aan de andere kant van het dorp gaat spelen, moet hij voor het donker thuis zijn”, vertelt Sabine Jager, moeder van de 11-jarige Tim. “Maar over een half jaar moet hij iedere dag op de fiets naar de middelbare school, zeven kilometer verderop. Ik krijg soms buikpijn als ik daar aan denk. Aan de andere kant, alle kinderen uit het dorp doen het, dus het zal wel goed komen.”

Tientallen doden op schoolroutes

In de meeste gevallen gaat het ook goed. Toch is de bezorgdheid van Sabine en andere ouders niet geheel onterecht. Jaarlijks vallen volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) tientallen doden onder scholieren die op weg zijn naar de middelbare school. “Vaak fietsen ze in groepjes en krijgen meer dan voorheen te maken met allerlei verschillende verkeersdeelnemers. De kans op een ongeval is dan ook groter. In de ongevalcijfers zie je bij de fietsongevallen een piek bij de leeftijd van 13 jaar”, schrijft VVN op zijn website.

Proeffietsen met de klas

Diverse organisaties spelen hier op in met lespakketten en trainingssessies voor groep 8. Zo stoomt het pakket OV4U (dit jaar gratis in Gelderland) achtstegroepers klaar voor het reizen met het openbaar vervoer, geeft ANWB Streetwise fietstrainingen waarin wordt geoefend in het fietsen met een zware rugzak op en heeft de Fietsersbond fietsdocenten klaar staan die leerlingen in groep 8 leert om te gaan met gevaarlijke verkeerssituaties in de buurt van scholen.

Informeer bij de basisschool of een dergelijke training wordt aangeboden. Is dat niet het geval, dan kan je zelf, of via een verkeersouder of de medezeggenschapsraad, erop aandringen dat zo’n training er alsnog komt. Op veel scholen in dorpen is het overigens ook goed gebruik dat de leerlingen van groep 8 begeleid door hun leerkracht de fietsroutes naar de middelbare school een keer proeffietsen.

Ga zelf fietsen met je kind

Het is belangrijk om de brugklassers in spé voor te bereiden op een nieuwe schoolroute. De kinderen hebben namelijk nog weinig verkeerservaring op deze leeftijd. Daarnaast zijn ze nog niet in staat ingewikkelde verkeerssituaties snel te beoordelen en hierop te anticiperen. “Ouders hebben een belangrijke rol om hun kinderen voor te bereiden op de nieuwe schoolroute. Door met hen een paar keer de route samen te fietsen, weten de kinderen dan al beter waar ze op moeten letten”, meldt VVN. Woon je in een dorp, dan zal je kind straks moeten wennen aan het drukkere stadverkeer. Ga alvast een paar keer met je kind fietsen in de stad om al wat ervaring op te doen.

Zo bereid je je kind goed voor op fietsen naar het voortgezet onderwijs:

 • Probeer bij het proeffietsen zo veel mogelijk de situatie na te bootsen waarin je kind volgend schooljaar zelf ook zal fietsen.
 • Oefen in de drukke ochtendspits (gebruik bijvoorbeeld een studiedag waarop je kind vrij van school is).
 • Laat je kind fietsen met een zware rugzak op (een boekentas weegt gemiddeld zeven kilo).
 • Bespreek wat goed gaat en wat niet.
 • Wijs je zoon of dochter op gevaarlijke situaties onderweg.
 • Vertel over de risico’s van het fietsen in een groep.
 • Wijs op de gevaren van het gebruik van een mobieltje tijdens het fietsen; bij 1 op de 5 van alle fietsongelukken, onder 12 tot 34-jarigen, is een mobieltje in het spel.
 • Beperk het oefenen niet tot één keer. Gebruik de komende maanden om je kind zo veel mogelijk fiets- en verkeerservaring te laten opdoen.

Oefenen met openbaar vervoer

Gaat je zoon of dochter straks met de bus of trein (of een combinatie) naar de middelbare school, oefen dan ook in het gebruik van de OV-chipkaart, de te nemen busroutes en bespreek wat te doen bij vertragingen. Ook hier geldt: doe dit niet één keer, maar vaker. Laat je kind ook eens zelfstandig met het OV gaan.

Lees ook: Een middelbare school kiezen in 5 stappen

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Groep 7-8, Hulpouders, HvT, Thuis, Verkeer

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marlies Tekstra schreef:

  Onze dochter Bente gaat volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs. We zijn druk bezig een school te kiezen. Daarmee lopen we ook tegen de afstand aan. De school die ons het meest aanspreekt zit 12 km verderop. Dat is best ver en vanuit ons dorp gaat voor zover wij weten verder niemand naar die school. Dan zou ze dus alleen moeten fietsen. Er gaat wel een bus, 1x per uur. De andere middelbare school is maar 5 km fietsen hier vandaag. Met als voordeel dat ze dan met een grote groep kan fietsen. Qua fietsen is dat natuurlijk ideaal, maar vergeleken met die andere school lijkt deze scholengemeenschap ons wat minder. Wat is wijsheid?

Schrijf een reactie