Ouders belangrijker dan zwemles en Cito-feest

| 7 juni 2013 | Reacties (4)

Contacten onderhouden met ouders vinden de leerkrachten hun belangrijkste taak naast het lesgeven. Meer dan zeventig procent van de meesters en juffen vindt het belangrijk om tijd te besteden aan ‘oudercontacten’. Daarmee wordt de relatie met ouders belangrijker gevonden dan correctiewerk (34,6 procent), het leerlingvolgsysteem bijhouden (54 procent) en groepsplannen schrijven (37,1 procent). Maar er zijn zo’n ook een heleboel dingen die wat de leerkrachten betreft wel geschrapt mogen worden. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV Onderwijs (zie Leerkrachten zijn ‘extra taken’ beu).

Welke activiteiten kunnen wel worden geschrapt op de basisschool?

Een interessante vraag in het onderzoek is welke activiteiten of taken wel mogen vervallen op de basisschool, als het aan de leerkrachten ligt. Dat levert de volgende lijst op:

afsluitend cito-feest 60 %
avondvierdaagse 57,3 %
aandacht voor obesitas 47,5 %
zwemlessen 43,2 %
carnaval 38,5 %
aandacht voor drugs/alcohol 31,6 %
paasontbijt 22,2 %
herfsttafel 16,3 %
seksuele voorlichting 14,4 %
schoolreisje 8,3 %
aandacht voor de
kinderboekenweek
5,8 %
lokaal ‘aankleden’ 5,6 %
verkeerseducatie 4,6 %
sportdag 4,5 %
musical groep 8 3,8 %
aandacht voor pesten 0,7 %

En als het aan ouders ligt?

Thuisinonderwijs.nl is benieuwd naar de mening van ouders. Moet het Cito-feest blijven? Is het Paasontbijt onmisbaar? Of zijn er misschien activiteiten die niet in deze lijst staan maar wat jou betreft wel geschrapt mogen worden? Laat het ons weten en schrijf hieronder je reactie.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Contact met leerkracht, Nieuws, Ouders en school

Reacties (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. felicia schreef:

  helemaal mee eens
  met linda Beekman kinderen moeten al zo veel tegenwoordig later als volwassen moeten ze nog genoeg laat ze nu nog maar even lekker genieten onbezord en kind laten zijn
  groetjes felicia

 2. Linda Beekers schreef:

  Ik ben ervan overtuigd dat kinderen het beste leren als ze goed in hun vel zitten en zich prettig voelen. Juist daarvoor zijn al dit soort activiteiten zo belangrijk. Het jaarlijkse etentje met mijn collega’s is ook niet nodig om mijn werk goed te kunnen doen, toch merk ik dat het bijdraagt aan een betere sfeer. En het zijn kinderen hè. Ze moeten al zo veel, laat ze alsjeblieft ook gewoon plezier maken.

 3. Pieter schreef:

  De schoolreis naar een pretpark, de jaarlijkse sponsorloop, kinderpostzegels verkopen, het kerstdiner. Eigenlijk alles wat niet direct met het schoolse leren te maken heeft. Het zal best leuk zijn allemaal, maar laat ze eerst maar eens zorgen dat ze het lesgeven goed op orde krijgen. Als er dan tijd over is, kunnen ze wel wat leuks gaan doen.

 4. MiraMama schreef:

  Ik kan me als ouder wel aardig vinden in die lijst. En als er al een Cito-feest moet zijn, zie ik niet waarom de juf of meester dat zou moeten organiseren? Volgens mij gaat het onderwijs er een stuk in kwaliteit op vooruit als de school zich gewoon met de schooldingen bezighoudt: taal en rekenen, en aardrijkskunde enzo. Al dat gedoe er omheen vind ik minder belangrijk.

Schrijf een reactie