Ouders belangrijker voor goede cijfers dan school

| 16 oktober 2012 | Reacties (0)

Ouders zijn belangrijker voor de schoolprestaties van hun kinderen dan de school zelf. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, uitgevoerd aan de North Carolina State University. “Ons onderzoek geeft aan dat ouders zich ervan bewust moeten zijn hoe belangrijk ze zijn”, zegt dr. Toby Parcel, hoogleraar sociologie en een van de onderzoekers.

Ouders belangrijker dan school

Een stimulerende thuisomgeving heeft meer invloed op de schoolprestaties van kinderen dan de kwaliteit van de school, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

“Het is belangrijk dat ouders tijd investeren in hun kinderen: helpen met huiswerk, ouderavonden op school bijwonen en hun kinderen de boodschap meegeven dat school belangrijk is. Dat is bepalend voor hun succes”, aldus Parcel.

Voor het onderzoek werden meer dan 10.000 leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirecteuren ondervraagd. De onderzoekers keken daarbij gericht naar hoe het ‘sociale gezinskapitaal’ en het ‘sociale schoolkapitaal’ de schoolprestaties beïnvloeden.

Actief betrokken

Het ‘sociale gezinskapitaal’ staat voor hoe er thuis wordt omgegaan met waarden als vertrouwen, open communicatie en actieve betrokkenheid in de schoolcarrière van het kind. Het ‘sociale schoolkapitaal’ is de mate waarin een school een positieve leeromgeving biedt, met ruimte voor buitenschoolse activiteiten, gemotiveerde leerkrachten en docenten die kunnen inspelen op de individuele behoeften van hun leerlingen.

De onderzoekers ontdekten dat de rol van thuis bepalender was dan de rol van school. Leerlingen met betrokken en stimulerende ouders op een minder goede school deden het beter dan leerlingen op een goede school, maar met weinig betrokken ouders. “Met andere woorden: zowel de school als de ouders zijn van belang, maar de thuisomgeving is het belangrijkste voor goede schoolprestaties.”

Lees ook het artikel Betere schoolcijfers met betrokken ouder in Metro: basisscholen in Rotterdam constateren dat leerlingen hogere resultaten behalen als gevolg van verbeterde ouderbetrokkenheid.

Beeld: Thuisinonderwijs.nl

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , ,

Categorie: Nieuws, Ouders en school, Thuis

Schrijf een reactie