Ouders betalen veel uitgaven van hun kind

| 14 april 2014 | Reacties (0)

Hoeveel zakgeld heeft je kind precies nodig? En hoe breng je je kind financiële verantwoordelijkheid bij? Voor veel ouders is de financiële opvoeding best lastig. Wat moet je kind zelf betalen en wat neem jij als ouder voor je rekening? Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijken veel ouders best veel voor hun kind te betalen.

Ouders zijn ‘gulle gevers’

De overgang van basisschool naar middelbare school leidt vaak tot meer financiële zelfstandigheid voor kinderen. Kinderen krijgen meer te besteden en gaan meer uitgeven. Maar wie betaalt wat?

Wijzer in geldzaken deed onderzoek onder ruim 500 ouders van kinderen uit groep 8, klas 1 en 2 van de middelbare school. Daaruit blijkt dat ouders van 10- tot 14-jarigen nog altijd ‘gulle gevers’ zijn als het om hun eigen kroost gaat. Zo beschikt meer dat 73% van de kinderen in groep 8 en 98% van de brugklassers beschikt over een eigen mobiele telefoon. Tweederde van de ouders nemen de kosten hiervan voor hun rekening. Ook zaken als kleding (94%), uitjes (82%) en cadeautjes (79%) worden nog vaak (deels) betaald door de ouders.

Eigen pinpas, maar ouder kijkt mee

Veel kinderen uit groep 8 en brugklassers op de middelbare school hebben een bankrekening: 77% van de basisschoolleerlingen en 87% van de middelbare scholieren. Van de kinderen met een bankrekening hebben de brugklassers wel veel vaker een pinpas: 85%, tegen 52% van de achtstegroepers.

Van degenen met een pinpas, mogen middelbare scholieren vaker zelfstandig pinnen (30% tegen 8% van de basisschoolleerlingen). Kinderen uit groep 8 pinnen veel vaker samen met de ouders (41% tegen 20% van de middelbare scholieren).

Checklist voor ouders

Ben je op zoek naar handige tips voor de financiële opvoeding van je kind? Wijzer in geldzaken heeft een checklist voor ouders opgesteld, die je hier kunt bekijken. Ook zijn hier gratis werkbladen te downloaden om kinderen van 4 tot 12 jaar te leren omgaan met geld.

De afgelopen tijd heeft Wijzer in geldzaken door het hele land informatieve ouderavonden gehouden over de financiële opvoeding. De afsluitende avond is vandaag in Almere en zal worden bijgewoond door koning Máxima, erevoorzitter van Platform Wijzer in geldzaken, en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Groep 7-8, Praktische zaken, Thuis

Schrijf een reactie