Dure kinderopvang: minder werken

| 23 november 2011 | Reacties (0)

Bezuinigingen op de kinderopvang zal ouders op grote schaal doen besluiten minder te gaan werken. Dat blijkt uit een enquête die vakbond FNV vandaag aanbiedt aan de Tweede Kamer, voorafgaande aan het debat over de kinderopvang. Als de kinderopvang nog duurder wordt, dan gaat bij meer dan de helft van de ouders iemand minder uren werken. Bij 1 op de 5 stellen stopt een partner – meestal de vrouw – wellicht helemaal met werken.

Stoppen met werken of informele opvang

Meer dan de helft van de werkende ouders maakt momenteel gebruik van kinderopvang. Veertig procent van de ondervraagden overweegt minder te gaan werken als de bezuinigingen doorgaan. 15 Procent denkt er dan over helemaal te stoppen met werken. Vooral moeders zouden minder gaan werken. Zes op de tien ouders zullen minder uren opvang afnemen, zo blijkt uit de enquête. Veel ouders overwegen de formele opvang (deels) in te ruilen voor opvang door familie of kennissen.

Ten koste van kwaliteit

Het kabinet is van plan om 1 miljard te bezuinigen op de kinderopvang. Dat is een derde van de begroting. Dit gaat onherroepelijk ten koste van de toegankelijkheid en de kwaliteit, zo zei Jeroen de Glas die namens FNV Jong de resultaten aanbood. De afgelopen jaren is juist veel geïnvesteerd in de groei van het aantal kindplaatsen. Die vooruitgang wordt nu in één klap teniet gedaan, zo waarschuwt FNV.

 

Meer lezen?

Resultaten enquête kinderopvang FNV

Brief FNV aan Tweede Kamer

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: ,

Categorie: Buitenschoolse opvang, Kinderopvang, Nieuws

Schrijf een reactie