Ouders halen kind van duurdere opvang af

| 8 maart 2012 | Reacties (0)

De bezuinigingen in de kinderopvang beginnen hun sporen te trekken. Volgens vakcentrale FNV is één op de vijf ouders in 2012 minder gaan werken door de gestegen kosten van de kinderopvang. 65 Procent neemt minder uren af. Werknemers in de kinderopvang vrezen voor hun baan. Contracten worden niet verlengd en een aantal kleinere kinderopvangcentra heeft de deuren al moeten sluiten. Ook wordt gewaarschuwd dat de kwaliteit van de kinderopvang onder druk komt te staan.

De vakbonden FNV en Abvakabo FNV hebben bij de Tweede Kamer aan de bel getrokken over deze ontwikkelingen. De vakbonden presenteerden de uitkomsten van twee enquêtes aan de vaste kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voordat die met minister Henk Kamp (sociale zaken) vergaderde over de kinderopvang.

Minder aanmeldingen, groepen sluiten

Maar liefst 90 procent van de medewerkers in de kinderopvang geeft aan dat er minder nieuwe aanmeldingen zijn en 78 procent meldt dat zij zien dat kinderen minder dagdelen naar de bso of kinderdagverblijf komen. Meer dan de helft ziet groepen of locaties sluiten en tweederde geeft aan dat de kwaliteit van de opvang onder druk staat. Doordat al 72 procent aangeeft dat contracten van collega’s niet verlengd worden of ontslagen op de loer liggen, is ruim 83 procent van de ondervraagden bang dat ook hun  baan op het spel staat.

Corrie van den Brenk, waarnemend voorzitter van Abvakabo FNV: “We zijn erg geschrokken van de cijfers. Het effect van de bezuinigingen op de Kinderopvang is desastreus voor de economie. Vrouwen komen weer thuis achter het aanrecht en draaien niet meer mee. We hebben in de afgelopen jaren zoiets moois opgebouwd in de sector met een goed netwerk wat nu in korte tijd wordt afgebroken. Dat is dom!” De bond is verder ook geschrokken van het hoge aantal groepen en locaties dat al gesloten is of op korte termijn gesloten wordt.

Minister: Kinderopvangbranche groeit nog steeds

Minister Kamp weersprak tijdens het overleg over de kinderopvang dat de bezuinigingen funest zijn voor de kinderopvangsector. Volgens de minister zijn er nog steeds veel wachtlijsten en groeit de branche nog steeds. Hij noemt het een goede zaak dat ouders door ‘gezondere marktverhoudingen’ straks meer keus hebben. Kamp zit er niet mee dat ouders er nu voor kiezen de opvang van hun kinderen informeel te regelen, bijvoorbeeld door familie of vrienden in te schakelen. De oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en D66 maken zich wel zorgen over de ontwikkelingen in de kinderopvang.

‘Minister goochelt met cijfers kinderopvang’

In een brief aan de Kamer stelt de FNV dat het ministerie goochelt met de cijfers rond de kinderopvang. Met een analyse van het CPB in de hand beweert de minister dat elke extra werkende vrouw honderdduizend euro zou kosten. Catelene Passchier, vakcentrale FNV: “Het ministerie en CPB goochelen met geld. Die investering per extra vrouw geldt alleen als de kinderen klein zijn. Als er geen opvang meer nodig is, blijven vrouwen aan het werk en dat levert door de jaren heen vele miljarden aan belastingen op. Op de lange termijn betaalt de investering in de kinderopvang zich dus dubbel en dwars terug.”

GroenLinks: stuur een kaart naar het Catshuis

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent roept ouders op een kaartje naar het Catshuis te sturen met de boodschap dat de bezuinigingen op de kinderopvang moeten stoppen. In het Catshuis overleggen de coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV immers sinds maandag over nieuwe bezuinigingen. Minister Kamp sluit niet uit dat er nog meer bezuinigingen voor de kinderopvang aankomen naar aanleiding van deze onderhandelingen.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Kinderopvang, Nieuws

Schrijf een reactie