Ouders houden kind op social media niet bij

| 8 maart 2012

Ouders hebben moeite hun kind op het gebied van social media bij te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van Blink Uitgevers. Een derde van de ouders is zelf niet actief op social media en kan daardoor hun kind niet goed begeleiden bij het gebruik van Hyves en Facebook.

Kinderen en social media

Kinderen zijn actiever op social media dan veel ouders

Blink Uitgevers, uitgever van onder andere Bobo, Taptoe en Okki, deed onderzoek onder ruim 1700 ouders en 900 kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Hyves is het populairste sociale medium onder Nederlandse basisschoolkinderen. Meer dan de helft van de kinderen van 12 jaar of jonger heeft een Hyvesprofiel, 11 procent heeft een Facebookprofiel. De leeftijd waarop kinderen hun eerste Hyvesaccount aanmaken varieert vooral tussen de 7 en de 10 jaar.

Ouders zien geen gevaar in social media

De meeste ouders van basisschoolkinderen maken zich geen zorgen over het gebruik van social media door hun kind. Slechts 7 procent van hen vindt social media te gevaarlijk. Om ‘krabbels’  (berichtjes) van Hyvesgebruikers te kunnen lezen, heb je een account nodig. Echter, maar liefst 30 procent van de ouders is niet actief op social media en heeft dus ook geen Hyvesaccount. Krabbels van hun kinderen of diens vriendjes zijn dan ook niet te lezen of te controleren.

Jorien Castelein, directeur van Blink Uitgevers: “Jonge kinderen zijn tegenwoordig erg goed met internet en ze zijn ook volop met social media bezig. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms kunnen kinderen niet zelf inschatten of bijvoorbeeld een vriendschap via Hyves wel goedbedoeld is. Het is aan te raden om af en toe met een kind mee te kijken, bijvoorbeeld door gezamenlijk achter de computer te gaan zitten en te bespreken wat een kind beter wel en niet op social media kan doen. Ook al is social media niet echt jouw ding.”

Spelletjes grootste online bezigheid

82 Procent van de kinderen zit minimaal een paar keer per week, zo niet, dagelijks op internet. De kinderen spelen vooral spelletjes online (93%), maar ze surfen ook vaak om informatie op te zoeken (61%) of om te chatten (39%). “Veel kinderen maken gebruik van de computer maar de tablets zijn ook flink in opkomst. Maar liefst een op de vijf kinderen gebruikt internet op een iPad of ander soort tablet. We zien dat de ontwikkeling van applicaties voor kinderen daardoor een enorme vlucht neemt”, aldus Castelein.

Hoe ga jij als ouder om met het social media-gebruik van je kind? Laat een reactie achter onderaan deze pagina.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Nieuws, Thuis

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Rineke schreef:

    Mijn dochter is 9 jaar en gebruikt Hyves en MSN. Ze heeft ook een webcam. Ik vertrouw haar volledig op internet. Ze weet er veel vanaf.

    Social media en internet zijn niet gevaarlijk. Er zijn buiten en op internet mensen met slechte bedoelingen. Mijn dochter gaat in eerste instantie altijd uit van goede bedoelingen van iemand waarmee ze in contact komt. Dat vindt ik een prachtige eigenschap. Ze weet heel goed dat er ook mensen zijn met slechte bedoelingen. Als iemand iets tegen haar zegt en ze is daar niet van gediend dan laat ze dat de ander vriendelijk maar ook stellig weten. Als ze onverhoopt een volwassen man die zichzelf bevredigd aantreft via chat met de webcam dan zal ze heus wel de verbinding verbreken op het moment dat ze daar genoeg van heeft. Ik vertrouw haar daarin. Ze spreekt met niemand af zonder mij dat te laten weten.