Ouders nemen boete spijbelen voor lief

| 28 november 2011 | Reacties (4)

Wie op vakantie gaat buiten de schoolvakanties krijgt een boete. Ouders blijken die boete echter op de koop toe te nemen en te verrekenen met hun vakantiebudget, zo vertelt de wethouder van onderwijs van de Drentse gemeente Aa en Hunze in Dagblad van het Noorden.

Boetes voor luxe verzuim

Veel luxeverzuim voor wintersport

Een dagje eerder vertrekken om de files voor te zijn. Een kind dat zogenaamd ziek is op de vrijdag voor de vakantie.  ‘Luxe verzuim’, heet dat. Het mag niet, maar het gebeurt veel, ook al treedt de leerplichtambtenaar hier steeds strenger tegenop. Vooral voor de wintersportvakantie is het vaak raak. Ouders kunnen rekenen op een boete van vijftig euro per kind per dag als ze worden betrapt. Wie vaker zijn kind buiten de schoolvakanties van school haalt, moet nog hogere boetes – van enkele honderden euro’s – betalen en loopt het risico op strafrechterlijke vervolging.

 

Boetes betaald uit vakantiebudget

Die boetes schrikken echter lang niet iedereen af. Rijke ouders tellen de boetes gewoon bij de vakantiekosten. Wethouder Harry Dijkstra van Aa en Hunze is dat een doorn in het oog. In het artikel in Dagblad van het Noorden noemt hij het ongeoorloofd van school houden van het kind ‘laakbaar gedrag’. Ook spreekt hij schande van de ongelijkheid die door dit soort praktijken ontstaat. Ouders met een smallere beurs kunnen het zich namelijk niet veroorloven.

‘Het kan best uit’

Volgens Mariska, moeder de tweeling Steffie en Lisette (groep 5), kan het echter al snel uit. “Wij hebben de meiden vorig jaar op ook een dag voor de voorjaarsvakantie al ‘ziek’ gemeld. Daardoor konden we een veel goedkopere vlucht nemen. Dat scheelde voor ons als gezin – we hebben nog twee jongere kinderen – bijna driehonderd euro.  Wij hoefden geen boete te betalen, maar zelfs met die honderd euro boete waren we veel goedkoper uit geweest.” Toch is het Marika slecht bevallen. “Je voelt je toch een beetje crimineel. Anderen hebben daar misschien geen last van, maar ik zat niet lekker in het vliegtuig.”

Zie ook:

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Nieuws, Praktische zaken

Reacties (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Valeinr schreef:

  Al die regeltjes, zelfs voor kinderen op de basisschool! Gun ze ook een fijne vakantie, want dat is echt niet voor iedereen weggelegd als je in het hoog seizoen moet gaan. Onze kinderen zitten op verschillende scholen en de mei vakantie loopt nooit gelijk. Toen ze klein waren zijn we op vakantie gegaan naar Zuid Frankrijk en dat was heerlijk en betaalbaar. Sinds ze op school zitten kan dat niet meer. Met een autistisch kind zit kamperen er niet in, dus is op vakantie gaan voor ons altijd lastig en duur, niet vanzelfsprekend. Terwijl de kinderen ook zo genieten van op vakantie gaan. Maar goed, het zijn de regels waar iedereen zich aan moet houden, hoe vervelend ook. Maar als ik dan hoor dat er kinderen van school wel een wereldreis mogen maken van een half jaar, dan is dat wel even slikken. Dat mag dan wel? En als ik 2 daagjes vrij wil om op vakantie te gaan dan mag dat niet. Erg jammer!!!

 2. Mille schreef:

  Wij doen dit al jaren. Voorbeeld van afgelopen jaar: wintersport in de voorjaarsvakantie 2100 eur. In januari kost deze vakantie maar 875 eur. We nemen eventuele boete voor lief. Kan altijd nog uit.

 3. ingrid schreef:

  boete voor spijbelen ,dag voor vakantie 50,00 ja dan ga je wel eerder want donderdag avond vertrekken scheeld paar honderd met op vrijdag vertrekken.

  • Jennifer schreef:

   boete luxe verzuim (vakantie) is voor de eerste keer 100 per dag per kind max 600 per eerste week 900 tweede week

   doe je het binnen vijf jaar weer is het:
   eis ter zitting +50% per kind
   max 900 per eerste week max 1200 per tweede week

   maakt toch een ander rekensommetje

Schrijf een reactie