Ouders willen weten wat hun kind leert

| 27 augustus 2014 | Reacties (0)

Meer dan de helft van de ouders weet niet precies wat hun kind op de basisschool moet leren, maar zou daarover wel graag meer informatie krijgen van de leerkracht. Dit blijkt uit recent onderzoek van online leerplatform Squla, dat daarvoor 1000 ouders van basisschoolleerlingen en 450 leerkrachten ondervroeg.

Squla laptop thuis aan tafelLeerkrachten zijn volgens de ouders goed in het overbrengen van de lesstof en het aanbieden van lessen op verschillende niveaus. Meer dan de helft (53%) van de ouders weet echter niet goed wát de leerkrachten hun kinderen precies moeten leren en hoe zij als ouders daarbij kunnen ondersteunen.

 

Informatie over lesstof

Volgens tachtig procent van de ouders geven leerkrachten geen informatie over de lesstof. De leerkrachten denken daar anders over: 85% van hen geeft aan de inhoud van de lesstof juist wel met ouders te bespreken.

Kijkend naar de gangbare praktijk op veel scholen hebben de leerkrachten waarschijnlijk gelijk: op bijna alle basisscholen wordt aan het begin van het schooljaar een informatieavond gehouden waarop wordt verteld wat de kinderen gaan leren en hoe het schooljaar eruit ziet. Klaarblijkelijk is zo’n eenmalige informatieavond voor ouders onvoldoende.

Overigens is tweederde van de ouders over het algemeen erg tevreden over de juf of meester van hun kinderen.

 

2015-2016 Wat leert je kind dit schooljaar overzicht per groep

Thuisinonderwijs.nl heeft op een rijtje gezet wat kinderen per groep leren. Zo weet je precies wat je kind leert dit schooljaar.

Thuis helpen

Bijna de helft van de ouders (48%) ziet het actief stimuleren en begeleiden van hun kinderen met de lesstof als hun belangrijkste rol in de educatie. De helft van de ouders (48%) zegt hierin ook goed te zijn. Opvallend genoeg is dit volgens ruim de helft (52%) van de leerkrachten juist één van de belangrijkste verbeterpunten van ouders. Het verschil kan te verklaren zijn uit de samenstelling van de onderzoekspopulatie. Waar leerkrachten het over ouders in het algemeen hebben, zijn voor het onderzoek alleen ouders ondervraagd die voor hun kind een abonnement hebben afgesloten bij Squla. Dit zijn dus ouders die al actief thuis met hun kind bezig zijn en dat kennelijk belangrijk vinden.

 

Wat is Squla?

Squla.nl is een online oefenprogramma waarmee kinderen thuis kunnen oefenen voor school. Het bevat leerzame quizzen, games en instructiefilmpjes voor kinderen op de basisschool, die aansluiten bij de meest gebruikte lesmethoden. Squla is behandelt de volgende vakken: rekenen, taal, spelling, begrijpend lezen, topografie, geschiedenis aardrijkskunde, natuur en techniek en engels en beslaat daarmee alle leestof van de basisschool. Ook zijn er aparte oefeningen om kinderen vertrouwd te maken met de opgaven zoals die in Cito-toetsten worden gesteld. Voor dat onderdeel werkt Squla samen met Cito. Squla is niet gratis. Een jaarabonnement kost € 69 (er is wel korting voor een tweede of derde kind). Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld alleen een module ‘rekenen’ te kopen, voor als je kind alleen met dat vak problemen heeft; je moet altijd een abonnement nemen op het hele pakket.

Beeld: Squla, Thuisinonderwijs.nl/stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Nieuws, Thuis

Schrijf een reactie