Over een Dora-beker en de middelbare school

| 21 januari 2015 | Reacties (0)

Dit jaar wordt mijn dochter 10. Hetzelfde jaar waarin ik 40 word, maar dat is een onderwerp dat we doodzwijgen, wegstruisvogelen, doofpotelarijen. Dus burn after reading, please. Dank u.
Tien dus! Dat is een leeftijd waarvan ik ga knipperen met mijn ogen. Want met tien enteren we de zone van de ‘Double Digits’. Met tien nadert elf en met elf nadert twaalf en met twaalf nadert…..de Middelbare School. En ik hoorde wel van andere moeders ‘Daar groei je in’. Nou, dan heb ik nog heul wat groeien te doen.

Laatst bracht ik haar toch voor de eerste keer naar school? In het kleine kleuterklasje waar ze achter het raam met opwellende tranen ter afscheid naar me zwaaide. Toen ze thuiskwam met onsamenhangende verhalen over de poppenhoek, met wascotekeningen en knutselwerkjes van propjes crêpepapier. Met in haar rugzakje een zure melk-lucht en een Dora-beker, want die was toen nog cool.

Ik zie ze gaan elke ochtend, de middelbare meisjesscholieren, op hun fiets. Ze zien er allemaal hetzelfde uit. Dezelfde stevige fietsen, dezelfde tassen op de voordrager, dezelfde dikke sjaals. Strakke broeken, bruine laarzen, allemaal een warme jas met bontcapuchon. Hun smartphone achteloos in de losse hand.

‘P. en ik willen eigenlijk wel graag naar dezelfde middelbare school, hoor. En de juf bereidt ons al een beetje voor want ze gaat ons nu steeds vaker een onverwachte toets geven. Trouwens, misschien had je toch gelijk, ik vind shoppen toch wel steeds leuker worden, ook al dacht ik dat ik dat nóóit zou vinden, maar ja, ik ben ook al bijna een tiener hè en die vinden dat ook. Ik kan er zelf dus eigenlijk niks aan doen. Wanneer gaan we trouwens weer eens sushi eten. Ik heb er écht behoefte aan.’
(Mijn dochter praat heel veel. Had ik dat al eens verteld? Nee. Nou, ze praat heel veel.)
‘Zoenen en shoppen! Zoenen en shoppen!’, schreeuwt haar 7-jarige broer die veel te veel naar Sam & Cat heeft gekeken er tussendoor.
Olivia oogrolt. Want dat kan immers prima, ook als je nog geen tiener bent. ‘Hou op, Tijl, dat is schamelijk.’

Ze ziet het niet, maar als zij het over de middelbare school heeft, klappen mijn oren dicht. Ik zie haar staan, tegenover me. Inmiddels komt ze tot mijn kin, wat met mijn dwerggroei niet moeilijk is, maar toch. Ik zie haar staan, steeds maar groeiend, allang geen babyvet meer op dat mooie gezichtje. Maar ik wil niet luisteren. Ik knipper alleen, nerveuzig.
‘Mama, ik wil eigenlijk nooit weg uit dit huis en bij jou blijven’, zegt Tijl tussen het geratel van zijn zus door. ‘Dan blijf je hier toch voor altijd wonen, jongen,’ opper ik, vertederd door zijn mommy-complex. Ja, dat ging ie doen. Dat werd dan wel wat druk met zijn vrouw en kinderen erbij, maar ach, zei hij schouderophalend.
Ja nee, dat leek me nou ook weer niet de bedoeling wilde ik zeggen, maar ik zwijg. Na Olivia’s gemijmer over de middelbare school is mijn honkvaste zoon een welkome afleiding.

Nah goed. Ze wordt bijna 10. Dus ik heb nog 2 lange, lange jaren om er ontzettend ‘in te groeien’. En om haar te leren dat je niet met een smartphone in je hand moet fietsen.

Susanne column rondColumniste Susanne van der Poel is 39 jaar, getrouwd en moeder van Olivia (9) en Tijl (7).

Susanne schrijft sinds 2005 op haar eigen weblog Susyschrijft en was jarenlang columniste voor de tijdschriften Kinderen en Kek Mama.

Je kunt Susanne ook volgen op Twitter en Facebook.

Beeld: Rein van Koppenhagen, Rein Koppenburg

Gerelateerde artikelen:

  • ‘Ja, volgend jaar zou ik toch maar alvast wat middelbare scholen gaan bekijken, hoor.’ Zo sprak ...

  • ‘Mijn zoon is vier, hij heet Tijl, hij zit in groep 1.’ Dat was de zin van mijn eerste column h ...

  • Mijn dochter was zaterdag jarig. Op de eerste Koningsdag notabene. Dat vond ze zelf niet zo heel ...

  • Gisteren was Het Grote Eindfeest op onze school. De kinderen kijken daar al weken reikhalzend n ...

  • Ik was een jaar of zes, zeven en balanceerde op het randje tussen geloof en ongeloof. ‘Je moet w ...

Tags: , , ,

Categorie: Columns

Schrijf een reactie