PieP: een inkijkje in de wereld van autisme

| 30 oktober 2013 | Reacties (0)

Soms kom je een boekje tegen waar je al tijden op hebt gewacht. Zonder dat je het wist.Zo’n boekje is Piep zoekt zichzelf

PieP is een dapper kuikentje. Hij wordt beschreven als ‘held voor kinderen met autisme’. Maar… PieP is niet alleen een held voor kinderen, ook voor ons. Als je naar hem kijkt, kun je op slag verliefd worden. Hij is lief,  aandoenlijk en geel. Dat is niet alles; de manier waarop PieP de wereld beschrijft is opvallend. Hij beleeft de wereld anders dan de gemiddelde mens.

Inkijkje in belevingswereld van autistische kinderen

Het boekje is opgebouwd uit enerzijds cartoons (met drie beeldvlakken), met op de andere bladzijde het verhaal. In beeld en verhaal laat PieP ons ervaren hoe het is om in een wereld te leven die voor kinderen (en kuikentjes…)  met autisme vaak lastig  te begrijpen is. En wat is het goed dat PieP dat doet!

 

Als je kind autistisch is, leer je anders naar de wereld om je heen kijken. Alledaagse dingen zijn niet langer vanzelfsprekend. Er wordt van deze kinderen verwacht dat ze zich aanpassen, maar mag je dat zomaar doen?

Inmiddels is algemeen bekend dat het bieden van structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid belangrijk is voor kinderen met autisme. Maar… dat zegt nog weinig over hoe zij de wereld om hen heen ervaren. Terwijl juist daar de sleutel zit voor begrip, een goede omgang en ontwikkeling.

Begrijpen wat in het kinderhoofd omgaat

Pas als ouders, leerkrachten en ‘de omgeving’ begrijpen wat er in de hoofden van deze kinderen omgaat kunnen zij op een goede manier met hen omgaan, de wereld soms voor hen vertalen.

Als dat gebeurt, kan de omgeving aangepast worden aan de mogelijkheden van het kind. Dán ontstaat veiligheid. Veiligheid die het kind zo nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Met alle extra uitdagingen die autisme van het kind vraagt. En juist daarom maakt PieP ons zo blij!

Meer begrip voor autisme

Want PieP, zo dapper als hij is, trekt de wijde wereld in. Hij laat ons zien waar hij tegenaan loopt. PieP beschrijft op een eenvoudige duidelijke en leuke manier wat zijn ervaringen zijn.
Hij is op zoek naar zichzelf. Op zoek in een wereld die door hem zo anders wordt ervaren.
En wij, als lezer mogen mee op die reis. Tijdens die reis zul je glimlachen, denken ‘oh, zit dat zo’ en meegenieten van zijn avonturen. Na het lezen zul je de wereld op een andere manier bekijken, meer begrip hebben voor autisme.

cover PieP zoekt zichzelf

'PieP zoekt zichzelf' is voor € 9,95 te koop in de (online) boekwinkel

Het boekje wordt aangeraden voor kinderen van 7 tot ongeveer 12 jaar, maar wat ons betreft is de doelgroep veel groter: PieP zou op iedere school, ieder kinderdagverblijf en bij iedereen die met deze mooie bijzondere kinderen te maken heeft een bekende moeten zijn. Ten eerste om een kijkje in de wereld van autisme te nemen, ten tweede om gewoon van hem te houden!

PieP op zoek naar zichzelf is geschreven door Eva Louise Bakker. PieP heeft ook een Facebook-pagina

 

 

Over de auteur: Martine Huurman (41) heeft jarenlang in het speciaal onderwijs gewerkt. Ze heeft er als leerkracht, intern begeleider en behandelcoördinator veel ervaring opgedaan. Tegenwoordig runt ze een zelfstandige praktijk waarin ze kinderen, ouders en leerkrachten begeleidt. Martine is gedragsdeskundige en geregistreerd remedial teacher. Als gecertificeerd KIES-coach biedt ze hulp aan kinderen en ouders in echtscheidingssituaties. Martine zit ook op Twitter en Facebook.

Beeld: Pica, Martine Huurman

Gerelateerde artikelen:

  • Vandaag is het Dag van de Scheiding. De beslissing om uit elkaar te gaan is extra zwaar als er k ...

  • Januari heeft het nieuwe jaar geopend. Een jaar waarin veel ouders en kinderen te maken zullen k ...

  • Het regent. Niet een beetje. Het komt met bakken uit de hemel vallen. En het waait. Blaadjes d ...

  • Ellen Emonds (leerkracht van het jaar 2012) gebruikt in haar klas een schommel. De schommel mag ...

  • "Mam, ik heb je advies nodig!" Met een rood en bezweet hoofd stapt mijn zoon de keuken in. Het ...

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Autisme, Boeken

Schrijf een reactie