Plant in de klas houdt het hoofd fris

| 6 oktober 2011 | Reacties (0)

Planten in de klas hebben een gunstig effect op kinderen. Planten helpen de lucht te zuiverder te houden, waardoor kinderen zich beter kunnen concentreren. Andere voordelen: planten absorberen geluid en het watergeven van de plantjes geeft de kinderen een betrokken gevoel.

Slechte luchtkwaliteit

De positieve invloed van planten in de klas blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door TNO, Fytagoras Plant Science en gezondheidsinstituut NIGZ. De plantenproef liep in twaalf klassen in vier Zuid-Hollandse basisscholen. Het onderzoek is uitgevoerd door onder meer Gezondheidsinstituut NIGZ, Productschap TuDe resultaten laten zien dat dankzij de planten de lucht wordt gezuiverd en dat er minder gezondheidsklachten zijn. Bovendien leveren scholieren betere leerprestaties. Ook leraren bleken hun werk beter te kunnen doen met kamerplanten in het lokaal.

Veel scholen kampen met een slecht binnenklimaat, met sloomheid en sufheid tot gevolg. Weliswaar wordt er volop geïnvesteerd om klimaatproblemen in de klas te verhelpen, het duurt nog wel aantal jaar voordat alle leerlingen in de frisse lucht ziten. Uit het onderzoek blijkt dat luchtzuiverende planten in staat zijn de nadelige effecten van luchtverontreiniging te neutraliseren. Vergelijkbare positieve resultaten kwamen naar voren in onderzoeken naar het effect van planten op kantoren.

Luchtzuiverende planten

Voor de proef werd de plant Spathiphyllum, de lepelplant (zie foto), gebruikt. Een relatief goedkope plant waarvan bekend is dat ze een luchtzuiverende werking heeft. Andere panten waarvan bekend is dat ze luchtzuiverende eigenschappen hebben zijn  de Arecapalm (goudpalm), Hedera (klimop), Ephrolepis (krulvaren) en Phlebodium (blauwvaren). Speciaal voor klaslokalen zijn er diverse praktische oplossingen ontwikkeld als een verticale plantenwand, een plantenboom en een watergeefsysteem.

Resultaten onderzoek Plant in de klas:

In klassen met planten waar regelmatig voldoende (>15) PAR-licht aanwezig is, zijn positieve effecten aantoonbaar:

  • 10-20% CO2 reductie
  • Luchtzuiverende werking van de planten, afbraak van “onfrisse geuren” binnen 45 minuten tot 0-niveau
  • 7% minder gezondheidsklachten
  • meer creativiteit en meer dan 20% betere score bij taken en toetsen (een 35% betere score op de geheimschrifttest)

Beeld: Plant in de klas

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Nieuws

Schrijf een reactie