RTL Nieuws publiceert Cito-scores scholen

| 14 september 2013 | Reacties (0)

RTL Nieuws heeft vanochtend de Cito-scores van alle Nederlandse basisscholen gepubliceerd. Op de site van RTL Nieuws kun je bekijken hoe de school van jouw kind het doet – wat betreft de Cito Eindtoets in groep 8 – in vergelijking met andere scholen.

Niet blind staren op Cito-scores

“Het kunnen bekijken van de Cito-scores is een manier voor ouders om te zien hoe een school ervoor staat”, zegt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). “Het kan ouders helpen, maar ze moeten zich er niet op blind staren.” Zie ook: Openbare Cito-scores, wat kunnen ouders daarmee?

Grote verschillen tussen scholen

De belangrijkste conclusies uit het RTL-onderzoek:

  • Katholieke scholen scoren beter dan openbare scholen
  • Grote regionale verschillen Cito-scores
  • Kleine scholen scoren slechter op Cito-toets
  • Montessorischolen halen hoogste Cito-score: 8,1

Klik hier voor het volledige RTL-dossier.

Veel kritiek op publiceren Cito-scores

RTL kon de Citoscores pas publiceren nadat de kortgedingrechter hier vorige week toestemming voor had gegeven. Schoolleiders wilden publicatie voorkomen en hadden daarom een kort geding aangespannen.

De scholen vinden openbare Cito-scores misleidend voor ouders en zijn bang dat ze worden ‘afgerekend’ op hun Cito-score. Een kale score geeft namelijk geen goed beeld, de context is daarbij ook belangrijk. Volgens de rechter hebben scholen voldoende mogelijkheden om scores in een context te plaatsen.

Daarnaast wijzen tegenstanders van publicatie erop dat de Cito-scores een veel te eenzijdig beeld geven van wat kinderen leren op school. De Cito-toets meet de reken-, taal- en leesvaardigheden van kinderen in groep 8, terwijl hun volledige ontwikkeling natuurlijk veel meer belangrijke vaardigheden bevat.

Beeld: Karin Donkers

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Groep 7-8, Nieuws

Schrijf een reactie