Ruim 100 basisscholen vinden zichzelf excellent

| 24 juli 2012 | Reacties (0)

Ruim honderd basisscholen en een kleine zestig scholen in het voortgezet onderwijs vinden dat zij buitengewoon goed onderwijs bieden. Zij hebben zich aangemeld bij het ministerie van onderwijs om in aanmerking te komen voor het predikaat ‘excellent’. De inschrijftermijn is inmiddels gesloten.

‘Excellente scholen’ moet op meer terreinen goed uitblinken dan alleen goede resultaten voor taal en rekenen.

Met deze ere-onderscheiding wil minister Marja van Bijsterveld, die de ‘Michelin-ster van het onderwijs’ in het leven heeft geroepen, zeer goede scholen belonen. Ze verwacht dat ook andere scholen zich uitgedaagd zullen voelen om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren.

De scholen die zich hebben aangemeld worden beoordeeld door een jury. Deze bekijkt tevredenheidsonderzoeken en zal sommige scholen bezoeken. Excellente scholen moeten niet alleen aantoonbaar goed onderwijs geven (met leerlingen die uitstekende resultaten behalen met rekenen en taal), ook andere zaken worden bij de beoordeling meegewogen. Wat doet de school voor hoogbegaafde leerlingen en voor leerlingen die meer begeleiding nodig hebben? Wat doet de school aan de ontwikkeling van goed burgerschap?

De scholen die zich hebben aangemeld, een kleine 2 procent van alle scholen in Nederland, horen aan het eind van het jaar of ze zich ‘excellente school’ mogen noemen. De jury schat in dat tientallen scholen het bordje straks aan de gevel mogen spijkeren, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Nieuws

Schrijf een reactie