Samen aan tafel kweekt gezonde eters

| 20 december 2012 | Reacties (0)

Een vergadering die uitloopt, wéér in de file, of voetbaltraining op een onhandig tijdstip – het valt vaak niet mee om als gezin gezamenlijk te eten. Toch is de gezinsmaaltijd een gezonde gewoonte. Kinderen die gewend zijn aan maaltijden met het hele gezin blijken meer groente en fruit te eten, zo hebben Britse wetenschappers ontdekt.

Eet jij als ouder meer fruit, dan eet je kind ook meer fruit, zeggen onderzoekers.

Volgens de onderzoekers spelen de thuissituatie en het voorbeeldgedrag van de ouders een sleutelrol bij het aanleren van gezonde eetgewoontes. “De belangrijkste boodschap voor ouders is: als gezin fruit en groente eten tijdens een gezamenlijke maaltijd”, schrijven de onderzoekers.

Altijd samen eten: 125 gram méér groente en fruit

Voor het onderzoek werden de eetgewoontes van 1516 Engelse basisschoolkinderen in kaart gebracht. Kinderen die af en toe met het hele gezin aan tafel zitten, eten per dag 95 gram meer groente en fruit dan kinderen die nooit samen eten. Kinderen bij wie het hele gezin altijd gelijktijdig de warme maaltijd nuttigt, eten gemiddeld zelfs 125 gram meer groente en fruit.

De gezamenlijke maaltijd is niet de enige factor die de groente- en fruitconsumptie van kinderen beïnvloedt. Het maakt ook uit hoeveel groente en fruit jij als ouder eet. Eet je elke dag groente en fruit, dan zal je kind er gemiddeld 88 gram meer van eten dan wanneer je zelf zelden of nooit groente of fruit eet.

Snijd fruit in stukjes

Fruit en groente in stukjes snijden is bevorderlijk voor de consumptie, zo blijkt. Kinderen van wie de ouders het fruit en de groente altijd in stukjes snijden eten volgens de onderzoekers zo’n 44 gram meer dan kinderen met ouders die dat niet doen. Ook is het goed om veel verschillende soorten groenten en fruit in huis te hebben. Per soort waaruit je kind kan kiezen stijgt de consumptie met 5 gram per dag.

 

Over het onderzoek: Het onderzoek is uitgevoerd aan de Univerisyt of Leeds (Groot-Brittannië). De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Epidemiology and Community Health.

Bron: BMJ

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Thuis

Schrijf een reactie