Scholen snoeien hard in personeel

| 11 juni 2012 | Reacties (0)

Er zijn dit schooljaar bijna negenduizend fulltime banen verdwenen in het onderwijs. De daling van het aantal banen gaat opvallend veel sneller dan de terugloop van het aantal leerlingen. Dat concludeert de Algemene Onderwijsbond (Aob) op basis van cijfers van het ministerie van Onderwijs, die

In het schooljaar 2011-2012 daalde het aantal kinderen in het basisonderwijs met 1,1 procent. Het personeelsbestand nam veel harder af: met 4,3 procent. Samen stuurden 6565 basisscholen ruim 4500 fulltime leerkrachten naar huis. Helemaal verbazingwekkend is dat ondanks een leerlingstijging in het voortgezet onderwijs de middelbare scholen toch ruim 1800 fulltimers minder in dienst namen. In het mbo zijn 0,8 procent minder leerlingen, maar verdwenen ruim 1200 banen, dat is 3,2 procent van het totaal.

AOb-rayonbestuurders zien in het hele land dat scholen openvallende plaatsen niet opvullen, zoals banen die vrijkomen door pensionering of onderwijspersoneel dat ergens anders een baan vindt. In sommige gevallen worden dan bij de start van het schooljaar alsnog docenten op tijdelijke contracten aangenomen of via andere flexconstructies. De Onderwijsbond verwacht dat er komend schooljaar weer veel banen worden geschrapt.

Voor meer cijfers en achtergrondinfo klik hier

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Categorie: Nieuws

Schrijf een reactie