Spiegelschrift: heel normaal voor kleuters

| 15 december 2016 | Reacties (4)

Schrijft jouw kleuter ook in spiegelbeeld? Letters, cijfers of zelfs hele woorden? Maak je geen zorgen, dat is doodnormaal bij jonge kinderen. Het heeft niets te maken met dyslexie of andere leerproblemen, maar hangt samen met de hersenontwikkeling van kleuters.

Hans kan sinds kort zijn eigen naam schrijven, in grote onhandige hanenpoten. Apetrots is hij. Maar gek genoeg schrijft hij de N en S consequent in spiegelbeeld. Soms schrijft hij ‘sNAH’, zijn eigen naam ook achterstevoren. Ik was bang dat dit misschien een vroege vorm van dyslexie was, maar toen zijn juf vertelde dat dit heel normaal is bij kinderen op deze leeftijd, herinnerde ik me weer dat Corné en Jaap het destijds inderdaad ook deden.
Agnes, moeder van Hans (5), Jaap (9) en Corné (11)

Het kleuterbrein doet niet aan links en rechts

Zoals de juf van Hans al vertelde, komt schrijven in spiegelbeeld heel veel voor bij kleuters. Je hoeft je daar absoluut geen zorgen over te maken. Bij het schrijven doe je een beroep op een deel van de hersenen dat gevoelig is voor gespiegelde informatie.

Bij kinderen tot een jaar of 7 is het zogeheten lateralisatieproces nog in volle gang. Ze zijn zich nog niet goed bewust van de verschillen tussen links en rechts en kunnen richtingen als van rechts naar links en van boven naar beneden nog niet goed herkennen en toepassen. Daardoor kunnen kleuters net zo gemakkelijk van links naar rechts schrijven als andersom en voelt het voor hen precies hetzelfde.

Verbeteren heeft geen zin

Grappig is ook dat het daardoor meestal geen zin heeft om je kleuter op zijn ‘fout’ te wijzen. Links, rechts, spiegelbeeld of niet, een kleuter ziet het verschil niet. Het brein van Hans geeft zijn hand de opdracht om zijn naam te schrijven, maar in welke richting dat gebeurt maakt het brein nog niet zo veel uit. Kleuterdeskundigen gebruiken dit gegeven dan ook als een van de argumenten om te onderbouwen waarom kleuters nog niet toe zijn aan echt schrijven. Pas als het Hans’ brein verder ontwikkeld is en Hans meer voorbeelden heeft gezien van hoe zijn naam er uit moet zien, zal hij op een gegeven moment denken ‘Hé, dat staat daar niet goed’ en later ‘Dat staat er in spiegelbeeld!’

Letters omdraaien in groep 3

Het omkeren van letters of vergissen in de schrijfrichting is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Ook in groep 3 of zelfs 4 kan je kind omkeringen blijven schrijven, bijvoorbeeld bij de s-z, m-n, t-f, b-d-p en eu-ui-ou. Dit verschijnsel wordt vanzelf minder en verdwijnt naarmate je kind meer leeservaring heeft opgedaan. Dyslectische kinderen kunnen langer dan gemiddeld in spiegelbeeld blijven schrijven, doordat kinderen met dyslexie moeite hebben de koppeling tussen klank en letter te onthouden.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Dyslexie, Groep 1-2, Groep 3-4, HvT, Schrijven

Reacties (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Benny Pimpelmees schreef:

  Het is in ieder geval een fenomeen dat natuurlijk is en zichzelf oplost.
  Mensen die het blijven doen, hebben er quasi geen last van.
  Ik persoonlij vind het fenomeen van ‘het niet kunnen aanraken van je elleboog met je mond’ iets veel ingrijpender.
  Wat als je dit wel kon.
  De dimensie tussen wel en niet…
  We zullen het nooit weten!

 2. Debbie Hengeveld schreef:

  Kan het ook zijn dat bij linkshandigheid en/of beelddenken dit ook vaker/langer gebeurt?

 3. Ellen B schreef:

  Wat leuk dit te lezen. ik ben inmiddels 55+ en kan nog steeds spiegelbeeld schrijven. Ik doe het echter niet vaak, want ik kan het niet zomaar teruglezen. Wel met een spiegel, en dan klopt het altijd… Ik vind dit eigelijk wel een raar fenomeen. Herkent iemand dit?

  • Annette schreef:

   Ik deed het ook van rechts naar links linkshandig. Nog -inmiddels in de 50- als men mij vraagt hoe laat het is als in moe ben dan zeg ik gerust half 11 i.p.v. half 2 op een analoge klok. Van ’n hedendaagse rugzakjuf hoorde dat zij het papier tegen het licht houd en het dan alsnog vlot kan lezen! Ik was verwonderd door de ontwikkeling in het basisonderwijs. Ik mijn tijd ging er ’n rode streep door met voorbeeld hoe het wel hoorde. Ben op enkele fronten ook links en rechts handig… Heb ook ooit de leerstijlen test van Howard Garner gedaan. Dat gaf nieuwe inzichten voor mij. Afgelopen weekend attendeerde een jong meisje mij erop tijdens een ukeleleworksjop dat Michel Angelo dit ook had en nu voel ik me opeens minder “vreemd”. Linkshandig recht tegenover rechtshandig speler is spiegelbeeld nadoen en dat gaat mij nog steeds het beste af. Waar snowboarders 90* draaien ga ik “vanzelf” 270* om mijn as en we komen het zelfde uit. Soms is het wel ’n beetje twister in mijn hoofd!

Schrijf een reactie