Silvester, de eerste Nederlandse graphic novel

| 3 september 2015 | Reacties (0)

Graphic novels als Leven van een loser en Tom Groot zijn al een aantal jaren razend populair. Tot voor kort moesten we het doen met vertaalde boeken, maar nu ligt de eerste graphic novel van een Nederlandse auteur in de winkels: Silvester en de bizarre verhuizing. De grote vraag is dan natuurlijk: en, is het wat?

silvester-en-de-bizarre-verSilvester en de bizarre verhuizing is het eerste deel van een serie geschreven en geïllustreerd door Willeke Brouwer. Het gaat over een jongen, Silvester, die vanuit de grote stad met zijn ouders verhuist naar het platteland. Silvester ziet dat helemaal niet zitten en probeert zijn ouders op andere gedachten te brengen. Als hij er uiteindelijk toch aan moet geloven, vindt hij het boerendorp waar hij komt te wonen helemaal niks. Aan het eind van het boek begint hij zijn draai echter al aardig te vinden.

Het boek ziet er uit en presenteert zich zoals we dat van boeken in dit genre gewend zijn. Een lekker fel kleurtje op de kaft, cartoonachtige tekeningen, handgeschreven teksten en de belofte van veel gekkigheid: niet alleen wordt de verhuizing in de titel ‘bizar’ genoemd, ook de covertekst ‘met veel mislukte acties’ schept verwachtingen.

 

spread silvester

Die verwachtingen worden helaas niet helemaal waargemaakt. Het boek mist de absurdistische, kolderieke sfeer van bijvoorbeeld de Leven van een loser- en Tom Groot-serie. Aan de verhuizing is, goed beschouwd, niet echt veel bizars te ontdekken en wat precies al die mislukte acties zijn, is ook niet helemaal duidelijk.

Is dat erg? Nee. Misschien wél voor de die-hard fans van dit genre, die juist op zoek zijn naar over-the-top humor. Maar kinderen die een gewoon grappig, opgewekt boek willen lezen – en misschien juist wel helemaal niet zo houden van de typische graphic novel gein en ongein – komen met Silvester prima aan hun trekken.

Een zwaarwegender kritiekpuntje is dat de auteur een wel erg clichématige benadering heeft gekozen van de verschillen tussen stad en platteland. In het dorp waar Silvester komt te wonen stinkt het altijd naar mest, lopen alle kinderen op laarzen of klompen, spreekt iedereen dialect , zijn alle vaders boer en komen werkende moeders niet voor. Probeer in Nederland anno 2015 maar eens zo’n dorp te vinden… Het enige vooroordeel over het platteland dat wordt ontkracht is dat Silvester erachter komt dat het – ondanks alles – toch wel te doen is om in zo’n dorp te wonen en dat hij er zelfs vrienden kan maken.

Een aantal tekeningen in het boek zijn plattegronden: de wijk waar Silvester woont in de stad, zijn nieuwe kamer na de verhuizing, het schoolplein tijdens dierendag. Door die goed te bekijken valt er niet alleen heel wat te ontdekken over Silversters leven, maar leren kinderen ook plattegronden en kaarten lezen, een van de vaardigheden die ze op school bij aardrijkskunde moeten beheersen.

Al met al is Silvester een leuk en makkelijk leesbaar boek voor kinderen vanaf 9 jaar. De droge vertelstem van Silvester is goed getroffen, er is gekozen voor goed leesbaar lettertype en de vele tekeningen en cartoons geven het boek een luchtige sfeer. Het boek heeft aanzienlijk meer tekst dan de doorsnee graphic novel, maar veel minder dan een gewoon leesboek. Daardoor is het nog steeds erg toegankelijk voor kinderen die niet graag lezen. Voor kinderen die vanuit hun graphic novel-leeservaring het volgende stapje willen maken naar boeken met meer tekst is Silvester en de bizarre verhuizing een mooie tussenstap.

Silvester en de bizarre verhuizing (Willeke Brouwer, ISBN 9789026621154) kost € 12,50 en is te koop in de boekwinkel of via Bol.com

2x winnen: Silvester… en de bizarre verhuizing

Silvester winactie
Lijkt Silvester … en de bizarre verhuizing je een leuk boek voor jouw kind? Wij mogen twee exemplaren weggeven! Mail je adresgegevens naar redactie@thuisinonderwijs.nl o.v.v. ‘Silvester’ om kans te maken op het boek.

Deze winactie is inmiddels beëindigd. De winnaars hebben bericht gehad via mail.

Voor deze recensie heeft Uitgever Callenbach een exemplaar van het boek beschikbaar gesteld aan de redactie. De recensie is geschreven met input van twee 9-jarige proeflezers.

Beeld: Callenbach/Willeke Brouwers

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Boeken, Groep 5-6, Groep 7-8, Thuis

Schrijf een reactie