Social media voor kinderen: doe het veilig

| 28 september 2015

Weet jij met wie jouw kind online omgaat? Weet jij wie jouw kind online ziet? Deze vragen zul je vaker met ‘nee’ beantwoorden naarmate je kind ouder wordt en zich steeds meer gaat losmaken. Dat is een gezonde ontwikkeling die je als ouder zo goed mogelijk wilt begeleiden. Niet door dingen te verbieden, maar door ze voorlichting te geven. Je wilt je kind leren zo verstandig mogelijk om te gaan met wat er speelt in de buitenwereld.

Een mooi voorbeeld is het geven van seksuele voorlichting. Het is iets waar je kind mee te maken krijgt. Je wilt dat je kind zich bewust is van mogelijke risico’s en dat hij of zij begrijpt welke consequenties er aan bepaalde acties zitten. Wat je ook wilt is dat ze weerbaar zijn en zichzelf leren beschermen. Als ze zelf verstandige beslissingen leren nemen, door er bewust mee om te gaan, creëren ze voor zichzelf een veilige en positieve ervaring. Dat is je uiteindelijke doel als ouder: dat je kind veilig en blij door het leven gaat.

Dat geldt ook voor sociaal verkeer op internet: door je kind op tijd voor te lichten en te begeleiden leer je je kind bewust om te gaan met social media. Zo creëren kinderen voor zichzelf een veilige en positieve sociale online omgeving.

Wanneer begin je met voorlichten over social media?

Social media is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het is zo goed als zeker dat ook jouw kind zich online zal (gaan) begeven op een of meerdere platformen. De gemiddeld leeftijd waarop kinderen hun eerste stappen online zetten ligt momenteel rond 9 jaar.

Hoe leer je je kind nu bewust gebruik te maken van social media?
In de eerste plaats is het belangrijk dat jij als ouder voorbereid bent. Als jij zelf niet begrijpt waar het over gaat en hoe het ongeveer werkt, kun je je kind niet goed begeleiden.

Stel jezelf daarom de volgende vragen:

1. Heb ik ervaring met social media gebruik?
2. Ben ik bekend met de risico’s van social media gebruik?
3. Ben ik in staat mijn kind te helpen met opstarten en instellen van een account, bijvoorbeeld met de juiste privacyinstellingen?

Jezelf voorbereiden is ook belangrijk wanneer je zelf al gebruik maakt van social media: kinderen gebruiken social media op een andere manier en gebruiken andere platformen dan volwassenen.
Zit jij bijvoorbeeld op Snapchat of Instagram? Dit zijn momenteel de meest gebruikte social media platformen door jongeren.

Kinderen komen online makkelijk in contact met vreemden. Dit is een voorbeeld van een risico’s dat sociaal verkeer online met zich meebrengt.
Het is belangrijk jezelf als ouder de volgende vragen te stellen:

  1. Kan ik goed afspraken maken met mijn kind?
  2. Is mijn kind in staat de eventuele risico’s te begrijpen?
  3. Is mijn kind in staat te overzien welke consequenties bepaalde handelingen met zich mee kunnen brengen?

Wanneer je bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, kun je je kind basisregels aanleren voor het bewust omgaan met social media.

Een deel van die basisregels met betrekking tot bovengenoemd risico:

  • Ga op internet alleen om met mensen die je echt kent.
  • Spreek nooit met iemand af die je online hebt ontmoet .
  • Geef online nooit je naam en adresgegevens.

Natuurlijk is veilig social media gebruik niet in een paar zinnetjes samen te vatten. Zo zul je bijvoorbeeld ook moeten weten hoe je de privacy van je kind zo goed mogelijk beschermt. Verdiep je daar dus in zodat je weet welke instellingen je moet kiezen als je samen met je kind een account aanmaakt voor een social media platform. Het e-book Bewust Social Media voor Ouders (zie kader) kan je hierbij stap voor stap helpen.

 

Meer weten?

Ouderavond op school en e-book voor ouders

Dit artikel is geschreven door Claudia Helsloot, die je waarschijnlijk wel kent als columniste van Thuisinonderwijs.nl. Claudia is mede-oprichtster van Bewust Social Media. Bewust Social Media leert ouders hoe ze hun kind kunnen begeleiden en voorlichten.

Dat doen ze middels ouderavonden op basisscholen en het boek ‘Bewust Social Media voor Ouders’. Je kind helpen veilig en positief gebruik te maken van social media staat hierin centraal. Ook cyberpesten en hoe daar mee om te gaan wordt besproken. Wil je graag dat er op de school van jouw kind aandacht besteed wordt aan veilig social media gebruik? Wijs de school dan op deze ouderavonden of neem zelf contact op met Bewust Social Media.

Het beschermen van privacy speelt een belangrijke rol in de veiligheid van kinderen online. Het e-book Bewust Social Media Voor Ouders geeft ouders stap voor stap de privacyinstellingen van de vier meest gebruikte platformen: What’s app, Facebook, Instagram en Snapchat. Daarnaast worden nieuwe ontwikkelingen besproken, staan er tips in over hoe jij je kind kunt begeleiden en vind je er de alle belangrijke basisregels voor veilig en positief social media gebruik voor je kind. Je bestelt het boek voor € 4,95 via de website van Bewust Social Media.

www.bewustsocialmedia.nl

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Ouders en school, Thuis

Reageren niet mogelijk.