Squla-app biedt gratis gezinsspel

| 27 januari 2012 | Reacties (4)

Wat het Grote Basisschoolspel is in gewone bordspellen, is de gratis app van Squla voor de iPad. Een kennisspel voor het hele gezin (2 tot 6 spelers), waarin iedereen op zijn eigen niveau speelt. Het is een beetje dringen rond de iPad, maar het spel is zeker de moeite waard.

Wat is Squla?

De app komt uit de koker van Squla. Squla is ‘een online oefenprogramma waar leren en spelen hand in hand gaan’, zoals de website het omschrijft. Het is geschikt voor groep 4 tot en met 8 en brugklas 1. Alle vakken komen aan bod, van rekenen tot taal, van Engels tot topografie. Dit oefenprogramma is niet gratis. Dat is met de app Squla Familiebordspel wel het geval. Die app dient dan ook duidelijk als lokkertje voor het betaalde online programma, want na afloop worden de spelers zeer nadrukkelijk uitgenodigd om het betaalde programma vijf dagen gratis uit te proberen als ze de app leuk vonden. Veelzeggend is dat de kinderen die de app voor Thuisinonderwijs.nl hebben getest, allemaal enthousiast doorklikten.

Kennisvragen op je eigen niveau

Het Squla familiebordspel tovert de iPad om in, de naam zegt het al, een bordspel. Vooraf moet van alle spelers worden ingevuld in welke groep ze zitten (4 t/m 8, vmbo 1, havo/vwo 1) of als ouder meespelen. Daarna volgt een spel waarin de spelers meerkeuzevragen in verschillende categorieën moeten beantwoorden. Na elke vraag volgt uitleg over de stof of aanvullende informatie. Per beurt kan er gekozen worden uit meerdere vragen, die een verschillend aantal punten waard zijn. Wie in alle categorieën (schoolvakken) een vraag goed heeft beantwoord, krijgt bonuspunten. Door dit keuzesysteem is het spel niet alleen een kennisquiz maar heeft het ook een strategische kant. Ook de jongste spelers uit het testteam bleken al goed met dit strategische aspect overweg te kunnen.

Spontaan opnieuw spelen

Thuisinonderwijs.nl heeft de app uitgeprobeerd met vier kinderen (groep 3, 5, 6 en 8 ) en twee volwassenen. Zonder uitzondering vonden de testspelers het Squla-spel leuk om te spelen. Het spel sprak hen inhoudelijk aan, maar ze vonden het ook leuk dat het hen in staat stelde het leeftijdsverschil te overbruggen en als gelijkwaardigen een spel te spelen. Spontaan werden na de testsessie ook nieuwe speelrondes opgestart, hoewel er in eerste instantie wel werd geklaagd dat het spel vrij lang duurde.

Kinderziektes niet onoverkomelijk

Opvallend was dit enthousiasme ook gezien het feit dat de testspelers wel wat kanttekeningen maakten en extra moeilijkheden te overwinnen hadden. Zo kreeg de leerling uit groep 6 maar liefst 2 (van de 10) vragen over Engels, terwijl dat vak op zijn school pas in groep 7 wordt gegeven. Twee kleurenblinde testspelers zagen het verschil niet tussen paars en blauw en tussen groen en oranje, waardoor ze verkeerde keuzes maakten en punten misliepen. De leerling uit groep 3 die graag mee wilde doen, viel nog net buiten de boot, maar kon zich – met een beetje hulp van de andere spelers – ook redelijk redden met de vragen van groep 4.

Bij één van de rekenvragen voor groep 8 lukte het niet om naar beneden te scrollen om zo de volledige tekst van de vraag te kunnen lezen. De testspeler kon daardoor onmogelijk de goede uitkomst tussen de antwoorden aanklikken. Dit probleem stelt ook de redactie van Squla voor een raadsel, zo laat productmanager Niels Schultz weten. “Ik heb het uitgezocht met onze programmeurs en de betreffende vraag bekeken, maar bij ons lukt het wel om te scrollen.” Domme pech dus, zo lijkt het, en zeker geen reden om Squla  níet te downloaden, want het probleem deed zich tijdens de testsessies slechts één keer voor.

Beeld: Squla

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Groepen, Web & app

Reacties (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. wessel schreef:

  ik ben verslaaft

 2. jeffrey schreef:

  leuk spel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. N. Bouchachout schreef:

  Ik wil gratis squla proberen.

 4. giorgia schreef:

  ik wil de gratis scula proberen

Schrijf een reactie