Stappenplan: met je kind op Facebook

| 6 november 2013 | Reacties (0)

Nu Hyves stopt als sociale-netwerksite zullen nog meer kinderen in de basisschoolleeftijd zich willen aanmelden bij Facebook. Officieel mag dat pas als ze dertien zijn, maar veel kinderen zitten al eerder op Facebook. Als jij vindt dat je kind er klaar voor is, helpt dit stappenplan jullie op weg.

  • Maak samen een profiel aan voor je kind. Zit je zelf nog niet op Facebook? Maak dan ook een profiel aan voor jezelf.
  • Vul samen het profiel in. Praat over welke persoonlijke info je al of niet wil delen (familienaam, e-mail, foto, geboortedatum …).
  • Maak jullie profiel alleen zichtbaar voor vrienden. Klik op rechtsboven en klik dan op privacyinstellingen.
  • Word vrienden van elkaar.
  • Maak afspraken over wat je post: niets wat je in het echt niet zou zeggen. En spreek af wie vriend mag worden: enkel mensen die je kent.
  • Blijf je kind volgen en praat over wat het online doet en met wie.

 

Klik hier om dit Facebook-stappenplan te downloaden en printen

 

Meer weten over media-opvoeding?

Wil je meer weten over media-opvoeding, neem dan eens een kijkje op de website www.mediawijsheid.nl. Heel veel ouders worstelen met de vraag hoe zij hun kinderen kunnen begeleiden/opvoeden in een tijd waarin tablets, computers en smartphones zorgen voor nieuwe fenomenen. Kinderen krijgen te maken met negatieve aspecten, maar kunnen ook veel leren en kansen benutten door gebruik te maken van media. Door kinderen wegwijs te maken in hun mediagebruik en te leren reflecteren op hun mediagedrag ontwikkelen ze al op jonge leeftijd de competenties om alle kansen van media te benutten. Zoals het behalen van doelen, creativiteit ontplooien, toegang tot informatie en contact met anderen. Op www.mediawijsheid.nl vind je een heleboel nuttige informatie en tips.

Week van de Mediawijsheid

In de laatste week van november (22-29 november) wordt de vierde Week van de Mediawijsheid gehouden, georganiseerd door het Expertisecentrum voor Mediawijsheid. Meer dan 60.000 kinderen in groep 7 en 8 zullen dan het spel MediaMasters spelen. Een van de onderdelen van MediaMasters is een Ouderopdracht, die vanaf half november op de www.mediawijsheid.nl wordt geplaatst. Door middel van de interactieve ouderopdracht gaan de kinderen met hun ouders in gesprek over mediagebruik en mediawijsheid: één van dé belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding.

(Bron stappenplan: Klasse)

Beeld: CC / Klasse.be

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Nieuws, Thuis

Schrijf een reactie