Superleuk boekje om de letters te leren

| 12 december 2014 | Reacties (0)

Soms verschijnen er boekjes waar je gelijk helemaal enthousiast over bent. Het boekje Letters leren is een eitje is zo’n boek. Het is een superleuk boekje voor ouders en kinderen om samen letters te leren, aan de hand van speelse visuele ezelsbruggetjes.

Letters leren is een eitje coverVoor kleuters die interesse hebben in letters, voor kinderen die in groep 3 bezig zijn met leren lezen, voor kinderen die moeite houden met het onderscheid tussen bijvoorbeeld de b en de d – voor al deze kinderen én hun ouders en leerkrachten is Letters leren is een eitje een absolute aanrader.

Handige ezelsbruggetjes om letters te leren

In een lekker frisse, eigentijdse vormgeving met veel foto’s komen alle letters aan bod, met ezelsbruggetjes die de letters koppelen aan de vorm van de letter of klank en daardoor makkelijk te onthouden zijn. Er is veel aandacht voor het uit elkaar houden van letters die op elkaar lijken, zoals de i en j, de ei en de ie en de b en d. De toon is vrolijk en bemoedigend en sommige ezelsbruggetjes zijn erg grappig. Zoals het onderscheid tussen de m en de n: de poten van de n passen in je neusgaten, die van de m niet. Mét de suggestie om een n uit het boekje uit te knippen en het zelf even uit te proberen.

Letters leren is een eitje verschil b en d

Letters leren is een eitje is maar een klein boekje, van 15 bij 18 centimeter, maar het staat – eigenlijk zonder dat het opvalt – tjokvol informatie. Bij elke letter staan tal van voorbeelden van woorden die met die letter beginnen, meestal in een tekstballonnetje bij een foto van een kind of dier. Maar ook uitspraakverschillen en de schrijfwijzen komen aan bod. Ook zijn er zeven uitklappagina’s om letterkwesties te laten zien die wat meer ruimte nodig hebben. Dat is een slimme keuze. Door de moeilijke letters te verstoppen, raken kinderen juist extra geïnteresseerd in die letters.

Ontstaan bij het thuis letters leren

Letters leren is een eitje verschil au en ouLeerzaam? Jazeker, dit boekje is hartstikke leerzaam! En toch is het geen boekje waar je snel het wat suffe etiketje ‘educatief’ op plakt. Letters leren is een eitje straalt één en al pret en liefde uit. Het is dan ook niet afkomstig uit de keuken van een schoolboekenuitgeverij, maar is gewoon thuis ontstaan, uit de alledaagse situatie van een moeder die haar kleuter wegwijs maakt in letterland. “Tijdens het voorlezen aan mijn dochter Floortje (toen 4) wilde ze graag weten wat er naast de plaatjes stond”, schrijft auteur Rita Cramer in het voorwoord. “Zo zijn we begonnen met leren lezen. Voor de letters die ze lastig vond, tekende ik ezelsbruggetjes. Deze schetsjes vormen de basis van dit boek.”

Wat een bof voor Floortje dat ze de letters heeft geleerd met de hulp van zo’n creatieve moeder! En wat een bof voor alle minder creatieve ouders en hun kinderen dat Floortjes moeder daar nu een boekje van heeft gemaakt. Doe er je voordeel mee.

Letters leren is een eitje cover

Waar te koop?

Als je dit boek wilt aanschaffen, kun je het bestellen via de site van de auteur.
Op die site vind je ook een overzicht van boekwinkels waar het boek te verkrijgen is.

 

Beeld: Thuisinonderwijs.nl , Rita Cramer, Rita Cramer

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Boeken, Groep 1-2, Groep 3-4, Lezen, Thuis

Schrijf een reactie