Thuis realistisch rekenen

| 12 december 2012 | Reacties (1)

Hoeveel stappen is het lopen van mijn bed naar de badkamer? Hoeveel maanden ouder is mijn broer? Hoeveel weet mijn schooltas? Als je erop let, zit het dagelijks leven vol rekenen.

Rekenen vertaald naar een alledaagse context

Bij het rekenonderwijs van tegenwoordig speelt realistisch rekenen een grote rol. ‘Kale’ rekenproblemen (zoals rijtjes sommen) worden vertaald naar een realistische, betekenisvolle context. Door deze alledaagse, herkenbare context kunnen kinderen zich er iets bij voorstellen.
Vaak kunnen kinderen al veel beter rekenen dan ze zelf doorhebben. Tijdens hun spel en dagelijkse bezigheden komen ze namelijk heel veel rekensituaties tegen. Als ik 3 knikkers heb en mijn vriendje heeft er ook 3, dan hebben we samen 6 knikkers. Makkie. Maar de som 3+3=6 kan voor datzelfde kind een struikelblok vormen omdat hij de link tussen som en realiteit niet legt.

Schattend rekenen is ook belangrijk

Iets wat we in het dagelijks leven heel veel doen, is schatten. Als je vier broden van € 1,49 per stuk wilt kopen, hoef je niet exact uit te rekenen wat die samen kosten om te weten of je aan 7 euro genoeg hebt. Dat schattend rekenen leren de kinderen ook op school. Uit onderzoek blijkt dat de kinderen van nu dat veel beter kunnen dan kinderen twintig jaar geleden.

Hoe kun je je kind thuis helpen met rekenen?

Het leuke van de realistische benadering van het rekenonderwijs van tegenwoordig, is dat alledaagse dingen perfect aansluiten bij hoe je kind leert op school. Als je je hier bewust van bent, is het heel gemakkelijk om je kind en passant te prikkelen om te rekenen.
Als je samen een cake bakt, oefent je kind met wegen. Geef je zakgeld, dan leert je kind geld tellen. Speel je een bordspel met twee dobbelstenen, dan oefent je kind optellen tot 12. En zeg je dat je kind tot half vijf moet wachten voordat de tv aan mag, dan wordt het ineens heel belangrijk om te kunnen klokkijken!

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Rekenen, Thuis

Schrijf een reactie