Tips voor de Cito-toets in groep 8

| 3 februari 2014 | Reacties (1)

Nog een ruim een week te gaan en dan is het zo ver: de leerlingen van groep 8 gaan drie dagen aan de slag met de Cito-eindtoets. Leerkracht en huiswerkbegeleidster Nienke Geessinck geeft tips om de toetsdagen zo soepel mogelijk door te komen.

Tips voor de Cito-toest in groep 8

De kinderen van groep 8 zitten in een bijzonder jaar: na acht jaar nemen zij afscheid van de basisschool. Maar voordat het zover is, wordt eerst de Cito-eindtoets gemaakt. Voor veel kinderen is dit een spannende gebeurtenis. De kennis die zij de afgelopen jaren op de basisschool hebben opgedaan, kunnen ze gebruiken om de toets tot een goed einde te brengen. In dit artikel vind je een aantal tips aan om de toetsdagen zo soepel mogelijk door te komen.

De Cito-eindtoets vindt in 2014 plaats op dinsdag 11 tot en met donderdag 13 februari. De kinderen zullen ’s ochtends van 9 tot 12 uur bezig zijn met de toets. Dit betekent echter niet dat de kinderen drie uur lang boven hun tafeltje zitten te zwoegen. Zo’n toetsochtend bestaat uit een aantal taken, waarvan de langste taak 40 minuten is. Tussen de taken door is er steeds een pauze, zodat de kinderen even bij kunnen komen voordat ze weer aan een volgende taak beginnen.

Vragen in de Cito-toets

De Cito-eindtoets bestaat uit vier onderdelen: taal, rekenen-wiskunde, studievaardigheden en vaak ook wereldoriëntatie. De vragen die gemaakt worden zijn altijd meerkeuzevragen. De kinderen hebben keuze uit vier antwoorden waarvan er één de juiste is.

Voorbeeldopgave Cito-toets. Bron: Cito-eindtoets voor ouders

De vragen van het onderdeel taal gaan over de betekenis van woorden en zinnen, het spellen van woorden en het begrijpen van een tekst.
Bij het onderdeel rekenen-wiskunde gaat het onder andere om getallen, procenten, breuken, het maken van verschillende soorten sommen en het omgaan met maten, gewichten, geld en tijd. Het gebruik van een rekenmachine of ander hulpmiddel is hierbij niet toegestaan.
Bij studievaardigheden gaat het erom hoe goed jouw kind is in het gebruiken van informatie uit bijvoorbeeld studieteksten, het woordenboek en internet. Ook zijn er vragen over kaarten, tabellen en grafieken.
Het onderdeel wereldoriëntatie bestaat uit vragen over geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en natuurkunde. Het gaat bij dit onderdeel om het toepassen van de kennis. Niet elke school die de Cito-toets afneemt, neemt dit onderdeel overigens op in de toets.

Cito-eindtoets is geen examen

De Cito-toets is geen examen waarvoor je kind kan zakken of slagen. De uitslag van de toets kan helpen bij het kiezen van een school voor het voortgezet onderwijs. Naast de uitslag van de toets telt ook de mening van de leerkracht voor de schoolkeuze. (Zie ook Citoscore belangrijker dan schooladvies? en dit artikel met uitleg over de citoscore)
Het heeft geen zin om uitgebreid te oefenen voor de toets zelf; dit geeft alleen maar onrust. Wel kan het voor je kind fijn zijn om eens rustig een oudere Cito-eindtoets door te bladeren; hoe ziet het boekje er uit, wat voor soort vragen wordt er gesteld en hoeveel tijd is er om een taak te maken?
In de aanloop naar de toets zou het prettig kunnen zijn voor je kind om nog eens extra te oefenen op die moeilijke sommen of die lastige werkwoordspelling. Leg de aandacht hierbij op het beheersen van de leerstof. Een goede voorbereiding zorgt er voor dat je kind met vertrouwen de toets kan gaan maken.

Daarnaast zijn er ook nog andere punten waar je aan kunt denken om het wat makkelijker te maken voor jouw kind (bron: Zwijsen):

 • Zorg dat je kind, zeker in de week voor de Cito-toets, op tijd naar bed gaat en minimaal 8 uur slaap krijgt.
 • Een uurtje lekker bewegen kan wonderen verrichten. Maak een stevige boswandeling en snuif op die frisse lucht!
 • Sommige scholen laten de kinderen hun sloffen meenemen tijdens de Cito-toets, dat is pas ontspannen werken!
 • Vergeet vooral zelf niet te ontspannen; kinderen voelen het haarfijn aan als je zelf gespannen bent.
 • Je kunt je kind ook ontspanningsoefeningen aanreiken die je eventueel samen kunt doen. Denk aan ademhalingsoefeningen en oefeningen om de spieren te ontspannen.
 • Oefen in de toetsweek niet op die moeilijke sommen of die vervelende werkwoordsvormen. Het kost jouw kind waarschijnlijk al genoeg energie om de toets zo goed mogelijk te maken; laat je kind wat stoom afblazen na de lange dag op school.

Wil je weten wat jouw kind volgende week te wachten staat? Neem dan eens een kijkje op de site van het Cito. Hier is speciaal voor ouders (en natuurlijk voor andere belangstellenden) een toets met twintig vragen te vinden.

Alle kinderen van groep 8 heel erg veel succes gewenst met het maken van de toets. Zet ‘m op; jullie kunnen het!

Over de auteur: Nienke Geessinck (1978) uit Eibergen (Gelderland) heeft negen jaar ervaring als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Sinds april 2012 is ze voor zichzelf begonnen met de oprichting van Koppie Koppie . Koppie Koppie geeft bijles en huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool. Nienke is te volgen op Twitter en Facebook.

Beeld: Thuisinonderwijs.nl, Cito-eindtoets voor ouders, Nienke Geessinck

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Groep 7-8

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Selma schreef:

  dit zijn goeie tips ik ga kijken of ze echt werken.
  volgende week Eind-cito.

Schrijf een reactie