Tweede Kamer steunt bezuinigingen

| 6 maart 2012 | Reacties (0)

De grootste  onderwijsstaking sinds 1982 heeft niets uitgehaald: een meerderheid in de Tweede Kamer is vóór de bezuinigingsplannen op het passend onderwijs. Vanaf augustus 2013 moeten scholen zelf zorgen dat kinderen die extra aandacht en zorg nodig hebben, passend onderwijs krijgen. Het ‘rugzakje’, waarmee ouders aanvullende hulp kunnen inkopen, verdwijnt.

Het 'rugzakje' verdwijnt.

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs zei tijdens de behandeling in de Kamer te beseffen dat de bezuiniging op het passend onderwijs van 300 miljoen euro pijn doet. Ze belooft in te grijpen als straks blijkt dat het niet goed gaat met de extra hulp aan leerlingen met een beperking. Zij wordt in haar voorstel gesteund door regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV en de SGP. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn fel tegen de bezuinigingen.

Op de dag dat ’s avonds in de Tweede Kamer een verhit debat over het wetsvoorstel Passend Onderwijs werd gevoerd, demonstreerden 50.000 leekrachten tegen de bezuinigingsplannen. De opkomst was gelijk aan die van de grootste onderwijsstaking ooit, in 1982.

Niet alleen docenten uit het speciaal onderwijs, waar door de plannen honderden banen op de tocht staan, zijn mordicus tegen de plannen. Dat geldt ook voor leerkrachten uit het reguliere onderwijs. Ze vrezen grotere klassen, minder aandacht voor de leerlingen en een hogere werkdruk. Ze waarschuwen, net als veel ouders, dat kwetsbare kinderen het kind van de rekening worden in de nieuwe opzet.

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Nieuws

Schrijf een reactie