Veel scholen vragen subsidie aan voor muziekles

| 10 mei 2016 | Reacties (0)

Muziekles op de basisschool was jarenlang een ondergeschoven kindje, maar het komt weer helemaal terug. Maar liefst 728 scholen hebben subsidie aangevraagd om komend schooljaar meer en betere muzieklessen te kunnen geven. Dat zijn er veel meer dan verwacht. Vanwege de grote animo past minister Jet Bussemaker de subsidieregeling aan. Het subsidiebudget dat voor 2017 was gereserveerd, wordt nu al gebruikt om de aanvragen te honoreren.

person-822803_640

Bussemaker is blij met de hernieuwde interesse van basisscholen om meer en beter muziekonderwijs te gaan geven. Ze hoopt dat in 2020 op alle scholen goed muziekonderwijs wordt gegeven. “Muziekonderwijs is ontzettend belangrijk voor de vorming van jonge mensen”, zegt Bussemaker. “Het stimuleert de creativiteit en samenwerking, en brengt daarmee onontdekte talenten van kinderen tot ontwikkeling. Kinderen kunnen daar de rest van hun leven veel plezier van hebben. Ik ben dan ook verheugd dat zo veel scholen op de regeling hebben ingeschreven. Dat enthousiasme wil ik belonen en daarom heb ik de regeling veranderd, zodat we geen enkel goed voorstel hoeven af te wijzen.”

Via de regeling Impuls Muziekonderwijs kunnen scholen subsidie aanvragen om de deskundigheid van hun leerkrachten te vergroten. Met het extra geld kunnen leraren getraind worden in het geven van muziekonderwijs en samenwerken met partijen uit het muziekveld, zoals muziekscholen, harmonieën, brassbands, fanfares, orkesten en poppodia. Scholen kunnen hun aanvraag indienen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Niet alleen de subsidieregeling is in trek, ook de de activiteiten van het platform Méér Muziek in de Klas zijn een groot succes. Er zijn 375 inzendingen binnengekomen voor de muziekwedstrijd BZTshow XXL, de scholenwedstrijd die Méér Muziek in de Klas organiseert in samenwerking met de KRO-NCRV. Dertig van hen maken kans om in het najaar een optreden te verzorgen in twaalf speciale BZT muziekshows. De tien beste en meest originele vormen daarna het speciale orkest, de BZTband XXL, dat in december gaat optreden voor Koningin Máxima. Bekende artiesten als Gers Pardoel, Krystl en Maan helpen de kinderen bij de voorbereiding. De BZT muziekshows zijn vanaf 1 oktober te zien bij KRO-NCRV op NPO Zapp.

Muziek is goed voor breinontwikkeling

Muziek maken is leuk, maar ook heel belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de schoolprestaties van de kinderen verbeteren door muziek. Het draagt bij aan de ontwikkeling van het brein, de motorische ontwikkeling en het bevordert discipline en doorzettingsvermogen.

 

Beeld: Pixabay

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Nieuws, Ontwikkeling

Schrijf een reactie