Veilig op de fiets, ook in het donker

| 21 november 2013 | Reacties (0)

In Nederland zijn bij de meeste verkeersongevallen fietsers betrokken. Gemiddeld moeten meer dan 65.000 fietsers jaarlijks op de spoedeisende hulp worden behandeld. Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Vooral kinderen omdat zij zich vaak minder bewust zijn van de gevaren op de weg.

Nu het vroeg donker is en veel kinderen zowel ’s ochtends als ’s middags met weinig of geen daglicht fietsen, is het belangrijk dat zij op een goede fiets rijden en goed zichtbaar zijn.

Slecht zicht en gladheid

Niet alleen slecht zicht kan voor problemen zorgen. Ook gladheid zorgt vaak voor gevaarlijke situaties en valpartijen. Jaarlijks worden 2000 kinderen na een fietsongeval opgenomen in een ziekenhuis. Ieder jaar overlijdt een aantal kinderen ter grootte van een schoolklas na een fietsongeval. Hoogste tijd dus voor meer veiligheid.

Veiligheidstips voor kinderfietsen

Zorg dat de fiets winterklaar is. De fietsenmaker geeft de fiets graag een APK. Doe je het liever zelf? Let dan op de volgende punten:

Een goed profiel voorkomt glij- en valpartijen.

  • Bandenprofiel: vervang de banden bij geen of weinig profiel. Sommige fabrikanten hebben zelfs winterbanden voor de fiets, die door het speciale, zachte rubber bij lage temperaturen meer grip geven op het wegdek;
  • Bandenspanning: zorg bij gladheid voor iets zachtere banden, dit vergroot de grip op het wegdek. Maar let op: niet té zacht;
  • Verlichting: zorg dat de voor- en achterverlichting goed werkt en laat de kinderen eventueel extra lampjes aan hun armen dragen. Voordeel van verlichting op batterijen is dat fietsers bij stilstand nog steeds goed zichtbaar zijn. Ook een jas met reflecterende strepen werkt heel goed;
  • Remmen: borstel remblokjes goed schoon of vervang ze als ze te glad zijn;
  • Zadel: zet het zadel iets lager zodat ze snel en makkelijk met hun voeten bij de grond kunnen. Dit is vooral prettig bij gladheid.

En verder:

Reflectoren zorgen voor extra zichtbaarheid.

  • Leer het kind de verkeersregels en de welbekende dode hoek van vrachtauto’s;
  • Laat (jonge) kinderen een fietshelm dragen;
  • Let op een wit achterspatbord en reflectoren;
  • Het is fijn als zowel een meisjesfiets alsook een jongensfiets een lage instap hebben.
  • Voorkom als ouder dat je met te veel stress en haast naar school of de kinderopvang fietst. Juist op deze momenten gebeuren er snel ongelukken.

Fietscontrole op school

De gemeente Tilburg gaf in oktober het goede voorbeeld. Zij boden een gratis ‘fiets-APK’ in samenwerking met FietsForum en lokale fietsenmakers. Kleine gebreken werden op een stadsplein verholpen tegen materiaalkosten. Voor grotere reparaties kon men tegen actietarieven bij de deelnemende fietsenmakers terecht. Dit soort fietscontroles worden op meer plaatsen gehouden.

Maar of je nu zelf of de fietsenmaker de fiets in orde brengt, belangrijk is dat kinderen veilig de weg op gaan. Zo brengen zij zichzelf en anderen niet in gevaar.

 

 

(NB Dit artikel bevat commerciële tekstlinks)

Beeld: Pixabay

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Praktische zaken, Verkeer

Schrijf een reactie