Vijf apps om voor te lezen

| 2 mei 2014

Er komen steeds meer apps om jonge kinderen voor te lezen. Voorlezen is leuk en goed. Het vergroot de woordenschat en stimuleert de taalontwikkeling. Wij zetten vijf voorlees-apps op een rijtje.

 

1. Het Lettercircus

Het LettercircusHet Lettercircus is een app waarin voorlezen hand in hand gaat met het leren van de letters. De letter die centraal staat in het verhaal is overal in de illustratie terug te vinden. Ontzettend leuk voor kleuters die zich beginnen te interesseren voor letters. De verhalen gaan over Fien en haar vader Joep die in een woonwagen wonen. De app is een e-book dat je kunt laten voorlezen. Door op de lettervormen te klikken hoor je de bijbehorende klank van de letter. Het boek is geschreven door Rian Visser, die meerdere aan te bevelen (voor)leesapps heeft ontwikkeld. De illustraties van Marc Janssen zijn prachtig. Het Lettercircus is door Meester App 2013 gekozen als één van de tien beste apps voor het basisonderwijs.
Alleen voor iOS, € 3,59

2. Rootz

rootzDe app Rootz pakt het voorlezen vanaf een tablet anders aan dan andere apps. Met Rootz kun je op de iPad (en vanaf de zomer ook op Android-tablets) voorlezen op afstand. Je maakt een familie aan en kunt vervolgens videochatten en tegelijkertijd door leuke kinderboeken bladeren om ze voor te lezen. Uiteraard kun je ook de boekjes gewoon lezen zonder afstand, gewoon op de bank. De app is erg handig voor bijvoorbeeld opa’s en oma’s die ver weg wonen en graag voor hun kleinkinderen voorlezen, vaders die vaak in het buitenland zijn of bijvoorbeeld kinderen van gescheiden ouders die één van de ouders niet zo vaak zien. Ook zijn er (educatieve) spelletjes te spelen, kun je samen tekenen of foto’s kijken in de app. De collectie boeken en spelletjes wordt steeds uitgebreid.
Voor iPad (Android volgt binnenkort), eerste maand gratis, daarna € 5 euro per maand

3. Hans en Grietje – epic tales

HansengrietjeEen prachtige app waarin het sprookje van Hans en Grietje op schitterende wijze tot leven komt. Alles is goed: de muziek, het tekenwerk, de timing. Helaas doet de wat rommelige Nederlandse bewerking het geheel tekort. Voor kleuters is de app door de dreigende sfeer van het verhaal al gauw te spannend, maar oudere kinderen zullen ervan genieten.
Voor iPad, €3,59

4. Brikki

brikki2Brikki is een app waarin het niet alleen draait om voorlezen, maar kinderen kunnen ook zelf verhaaltjes maken over het gele leeuwtje Brikki. Net als het leeuwtje zelf zijn de verhaaltjes van Brikki eenvoudig, met korte, gemakkelijk te begrijpen zinnen. Brikki is een hit bij jonge kinderen en hun ouders. Het zelf maken van verhaaltjes is het  sterke punt van de app.
Voor iOS, gratis

5. De Verhaaltjes App

verhaaltjesapp1De VerhaaltjesApp biedt de mogelijkheid om vanaf de iPad of een andere tablet verhaaltjes voor te lezen of voor te laten lezen. Omdat er verder geen interactieve elementen zijn, is dit een ‘kale’ app. De VerhaaltjesApp biedt bundels met acht verhaaltjes over de hoofdpersonen Emma en Milan, in voor kleuters herkenbare situaties. Elke bundel heeft een eigen thema, bijvoorbeeld ‘in huis’ of ‘buiten spelen’. De eerste acht verhaaltjes zijn gratis, daarna kunnen extra verhaaltjes worden bijgekocht.
Gratis versie voor iPad en Android tablet, met in-app aankopen

Beeld: Verhaaltjesapp

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Groep 3-4, Web & app

Reageren niet mogelijk.