Volop keuze in apps om te leren schrijven

| 16 maart 2012 | Reacties (3)

Leren schrijven? Ook daarvoor zijn er apps. Vooral de iPad leent zich door zijn schermgrootte bij uitstek voor schrijfoefeningen door jonge kinderen. De tablet als moderne lei; ontwikkelaars van educatieve apps spelen erop in met zeer uiteenlopende schrijf-apps.

LetterSchool, lust voor het oog

LetterSchool

LetterSchool, adembenemende vormgeving

De allernieuwste schrijf-app verscheen deze week en is een app om te zoenen zo mooi: de Nederlandstalige versie van de app LetterSchool (voor iPad/ iPhone). Niet alleen zit het educatieve deel sterk in elkaar, de vormgeving is adembenemend mooi. Speels, kleurrijk, verrassend, creatief en sierlijk: een lust voor het oog. Letters leren schrijven met fluitende stoomtreintjes, glinsterende armbanden, pluizige dieren en brommende grasmaaiers – leuker kan je het voor jonge kinderen niet maken.

LetterSchool is ontworpen voor kinderen van 4 tot 6 jaar en bestaat uit verschillende onderdelen. Bij de eerste stap leren kinderen de vorm, naam en de klank van de letter of het cijfer. Daarna moeten punten op de letter of het getal worden aangetikt. Hier leren kinderen waar ze beginnen te schrijven, wat de richting is en waar ze eindigen met schrijven. Probeert je kind het toch op een andere manier te doen, dan wordt het op vriendelijke wijze op het goede spoor gewezen.

Bij het volgende onderdeel moet worden overgetrokken, waardoor de vloeiende beweging wordt geoefend. Bij de laatste stap wordt getest in hoeverre alles daadwerkelijk in het geheugen zit. De app kent ook een tweede en lastiger niveau met dezelfde vier stappen.

Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe dat in zijn werk gaat:
[youtube_sc url=”http://youtu.be/Vy36-r0Jlf0″ width=”335″]

LetterSchool leert je kind:

  • letterklanken
  • schrijfwijze van letters en cijfers
  • hoofdletters en kleine letters
  • tellen van 1 tot 10
  • getalbegrip
  • fijne motoriek
  • oog-hand coördinatie
  • basale taal- en rekenvaardigheden

Groot succes in Amerika

LetterSchool in de Verenigde Staten al een tijdje op de markt en won daar de ‘Best App Ever Award 2011’ in de categorie ‘Best Educational Game’. De Nederlandse versie, met de stem van Dirk Scheele, is binnen een week in de top-3 van educatieve app in iTunes beland. Gratis is LetterSchool niet, maar voor € 2,69 koop je een waar juweeltje.

Digitaal schrijfschrift vervangt papieren werkbladen

Digitaal Schrijfschrift

Digitaal Schrijfschrift vervangt papieren werkbladen.

Ook vrij nieuw op de markt is Digitaal schrijfschrift: Ik leer schrijven, woordjes,zinnen, cijfers, sommen, van uitgeverij KiddyAppsNL. Deze app is in januari uitgebracht en kost net als LetterSchool € 2,69.

Digitaal schrijfschrift lijkt in niets op LetterSchool, maar ook deze app is zijn geld waard. Hij vervangt namelijk de schrijfoefenboeken die je anders misschien voor je kind zou kopen of de werkbladen die je zou printen. Digitaal schrijfschrift is namelijk precies wat de naam al zegt: een schrijfschrift op de iPad/iPhone, meer dan 119 pagina’s ‘dik’ (er komen steeds nieuwe pagina’s bij), eindeloos opnieuw te gebruiken.

De app is ontwikkeld in samenwerking met basisschoolleerkrachten. De schrijfoefeningen sluiten dan ook goed aan bij de schrijflessen op de basissschool (groep 2 en 3). Er zijn oefeningen met patronen, letters, cijfers en zinnen. Je kind trekt met zijn vinger – of met een speciale iPad/iPhone-pen – de vormen, letters of woorden over. De app toont door middel van een punt en pijlen in stappen waar met schrijven moet worden begonnen en hoe de richting is. Of dit ook inderdaad goed wordt uitgevoerd, wordt niet gecontroleerd. Doordat de app ook aan elkaar schrijven oefent, is Digitaal schrijfschrift ook interessant voor iets gevorderde schrijvers.

 

 

 

 

 

 

 

Rompompom

Rompompom, schrijfoefening zonder letters

 

 

 

 

 

 

Digitaal schrijfschrift ís niet alleen een schrijfschrift op de tablet, het ziet er ook uit als de bekende papieren schrijfschriften. Geen toeters en bellen in de vormgeving. Dat is een bewuste keuze, zo melden de makers: “Er is bewust gekozen om niet met te veel geluiden, bewegingen en animaties te werken, waardoor het kind afgeleid zou kunnen raken.”

Rompompom voor de jongste kleuters

Een leuke schrijf-app voor (jonge) kleuters is Rompompom. Deze app sluit aan bij het tijdschrift Rompompom en bij Schatkist, een kleuterprogramma dat op veel scholen wordt gebruikt in groep 1 en 2. In de Rompompom-app komen geen letters voor, maar toch mag deze app in dit overzicht niet ontbreken. In het tekenspel kan je kind plaatjes overtrekken, een perfecte voorbereidende oefening voor de schrijfmotoriek.

Kleuters die nog geen interesse hebben in letters en er missschien zelfs nog wat voor wegschrikken, oefenen hun fijne motoriek zonder dat ze beseffen dat ze een schrijfoefening doen. Rompompom is gratis.

Andere schrijfapps

Het aanbod aan (gratis) schrijfapps is groot, maar dit betreft overwegend Engelstalige apps. Uiteraard maakt het voor de ontwikkeling van de schrijfmotoriek niet uit of je kind oefent met een Engelstalige of een Nederlandse app. Overtrekken is overtrekken, immers. Toch is het goed om bij een paar zaken stil te staan.

In Nederland adviseren leerkrachten om kinderen die zich voor letters en schrijven interesseren als eerste kennis te laten maken met de kleine letters, bij voorkeur gekoppeld aan de klank die je hoort wanneer je de letter uitspreekt (p = ‘puh’, niet ‘pee’). Veel Amerikaanse apps bieden vooral of zelfs uitsluitend hoofdletters aan.

De meeste schrijf-apps combineren de te schrijven letter met een bijpassend plaatje. Een appel bij de A, een beer bij de B. Verwarrend wordt het echter wanneer bij de K een vlieger (kite) staat…

Apps voor android: de drie apps die in dit artikel beschreven staan, zijn uitsluitend beschikbaar voor Apple-apparaten. Zoals zo vaak bij educatieve apps, steekt het aanbod in de Adroid Market/Google Play schril af bij dat in de App Store van Apple. Nederlandstalige schrijf-apps voor Android hebben we niet aangetroffen, slechts een enkele Engelstalige app.

Beeld: LetterSchool, Digitaal Schrijfschrift, RomPomPom

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Groep 1-2, Groep 3-4, Schrijven, Web & app

Schrijf een reactie